Etica medical veterinară

Veterinarian examining a cute dogÎn ţara noastră etica medical veterinară  este o noţiune reală, concretă – aplicată de fiecare medic veterinar de liberă practică. Opinia noastră în acest sens este că „nici un lucru nu poate fi atât de bun încât să nu poata fi înlocuit sau perfecţionat”. Acesta este şi dezideratul „Hermann Vet” – perfecţionare continuă – sub toate aspectele profesionale.

Exista desigur câteva principii directoare, care au rostul de a soluţiona dilemele profesiei noastre faţă de aceste aspecte. Este extrem de dificil să fie reglementate chestiunile morale. Credem că respectul faţă de o anume „valoare intrinsecă” a animalului este mai mare decât cel de „valoare utilitară„. Întotdeauna am acţionat ghidaţi de aceste argumente. În perioada studenţiei ne-am pus aceste probleme – iar astazi la mai bine de 20 ani de la absolvire – după mulţi  ani de practică medical veterinară, considerăm că aceste aspecte au reprezentări reale în viaţa medicală de zi cu zi.

Din nefericire unele aspecte legislative pierd multe detalii legate de protecţia animalelor, efectele în timp putând aduce multă suferinţă animalelor aflate în jurul nostru.

La ora actuală în tarile UE – din care acum facem şi noi parte – se discută deja măsuri şi norme cu privire la eliminarea unor excepţii juridice cu privire la experienţele pe animale, stabilindu-se deja unele limite faţă de acţiuni ce cauzează durere şi suferinţă animalelor pe termen lung. Aceasta limită cerută laboratoarelor ce fac experiente pe animale este de fapt o  dovadă vie de aplicare în detaliu a unei reale norme de etică medical veterinară.  Exista multe exemple de metode alternative de succes.

Prin contrast, societatea noastră nu reuşeşte să rezolve problema căţeilor ce traiesc liberi în oraşele noastre, aceştia fiind supusi mereu riscurilor ce provin din lipsa vaccinarii, agresivitatea umană, accidentele posibile la tot pasul şi multe altele. Un stimulent financiar din partea statului către o organizaţie neguvernamentală ar fi necesar pentru schimbarea legislaţiei cu privire la animalele străzii în Romania.

Munca noastră ca medici veterinari de liberă practică urmareşte exclusiv bunăstarea şi protecţia animalelor. Mesajul  din această pagină trebuie să reprezinte un ghid pentru viitor, deoarece acum prea puţine organisme oficiale  susţin medicul veterinar în nobila sa activitate. Pentru medicul veterinar acestă atitudine este astăzi doar un soi de angajament auto-obligatoriu.

În acţiunea sa derulată  în vederea bunăstării şi protecţiei animalelor, medicul veterinar este ghidat de principiul de respect pentru viaţă, conştient de faptul ca animalul are o demnitate – care trebuie respectată. Prin urmare grija pentru un animal nu poate fi determinată de valoarea sa economica. În cabinet nu contează  rasa din care face parte animalul care este prezentat. Respectul pentru viaţa pacientului nu ne poate aduce în situaţia unei derivări într-o conjunctură de interese între obligaţii morale şi presiuni materiale. O singură excepţie o enunţăm: noi nu ne ocupăm cu rasele agresive – este o decizie de natură umanistă. Nu ne ocupăm cu rasele create de om pentru a fi agresive.

Ca  principiu moral, vă sugerăm să nu consideraţi interesele fiintei umane mai presus decât interesele animalelor. Întotdeauna ne întrebăm înainte de orice intervenţie medicală  dacă este justificată din punct de vedere moral. Chiar şi atunci când actul medical devine deosebit de complex, medicul veterinar trebuie să fie ghidat de principiul : ” In dubio pro animale”.

Datorită cunoştiinţelor profesionale, ca medici veterinari pentru animale de companie, ne aflam întotdeauna într-o relaţie de confidenţialitate cu proprietarii animalelor ce sunt prezentate în cabinet.   Oferi consultanţă în vederea îngrijirii acestor fiinte deosebite, animalele de companie servind nobila profesie şi nu ideea de client.

Informăm deţinătorul animalului de companie cu privire la nevoile biologice specifice ale animalelor, problemele lor  de comportament precum si asupra modului de îngrijire particular fiecarei specii sau rase. Dacă avem oportunitatea –  putem consilia publicul în vederea alegerii unui viitor animale de companie – în funcţie  de condiţiile pe care i le poate oferi. Proprietarii  sunt obligaţi să asigure animalului de companie condiţii caracteristice biologiei speciei din care face parte. Nu putem întreţine un ciobanesc mioritic într-un apartament de bloc! Trebuie să recunoaştem cu toţii abuzul în reproducere şi comercializare şi să nu fim de acord cu aceste practici.

Este discutabil dacă omul are dreptul de a păstra animale în gradini zoologice, colivii, circuri sau a le expune pentru divertisment.  Noi vom milita întotdeauna pentru ca aceşti proprietari să menţină animalele în cele mai bune condiţii – particulare speciei sau rasei cărora le aparţin. Refuzăm categoric colaborarea cu crescatori de animale de companie care au ca scop realizarea unui profit excesiv din această îndeletnicire.

Demnitatea – ca valoare morală umană – îl angajează pe om  să respecte demnitatea animalelor. Ridiculizarea unui animal, expunera lui publică în scop de divertisment, utilizarea pentru muncă fară să fie îngrijit corespunzator – repezintă dovezi ale nerespectării demnităţii unui animal. Păsarile exotice, reptilele nu le considerăm animale de companie –  cu toate că astăzi  fenomenului întreţinerii lor în apartamente este frecvent, dar în scădere.

Sugerăm să fie aprofundat – în materie de bunastare sau suferinţă – principiul egalităţii între om şi animal – atunci cand vorbim de caracteristici asemnatoare si bineânţeles relevăm diferentele – atunci cand caracteristicile sunt diferite. Când vorbim de o intervenţie chirurgicală este evident că  atât omul cât şi animalul reacţionează prin durere şi soc dacă nu se utilizează anestezia. Pe de alta parte unele animale trăiesc în natură, în păduri sau alte areale diferite de locurile  în care s-a dezvoltat civilizaţia umană. Trebuie să urmărim ca expansiunea civilizaţiei umane să nu afecteze arealele acestor animale!!! Voi faceţi în acest moment ceva în acest sens? Vă rog să răspundeţi sincer!

Cu privire la euthanasie – în conformitate cu codul etic al profesiei noastre – considerăm ca suprimarea suferinţei unui animal aflat într-o stare avansată de boală, diagnosticat cu o forma incurabilă de boală, poate fi considerat un gest de etică medical veterinară. În principiu nu suntem de acord cu proprietarii care în astfel de situaţii decid – din diferite motive, mai mult sau mai putin justificate – să lase animalul să moară în urma unei suferinţe îndelungate cauzate de prezenţa unei boli incurabile.

Decizia în acest sens ne aparţine numai nouă, ca specialişti. În nici un caz proprietarul nu poate cere efectuarea euthanasiei din alte motive decat cele de natură strict medicală. Nu proprietarul evaluează sansele de viaţă, prognosticul – într-o afectiune incurabilă – ci numai medicul veterinar este în masură să stabilească ce este mai bine pentru animalul prezentat ca  pacient incurabil la cabinet.

[Copyright HV]

File:Tableau Louis Pasteur.jpg

Savantul Louis Pasteur în laboratorul său – anul 1855 

„Medicul uman salvează omul, medicul veterinar – omenirea !”

Calea Cisnădiei, Cartierul Arhitecților, Nr. 111

0722393047 | 0725274639 | 0269242866

drcristianiosif@yahoo.com  

Hermannvet

   L-V: 14:00-18:00    S: 08:00-12:00   D: închis

© www.hermannvet.ro  |  SC HERMANNVET SRL 9538764