Chirurgie oncologica

  • Informatii generale:
- Există multe modalităţi de a aborda cancerul: radioterapia, chimioterapia, imunoterapie si chirurgia. Dintre acestea, chirurgia este forma cea mai veche şi cea mai frecvent utilizata.  Medicul veterinar poate recomanda o interventie chirurgicala pentru eliminarea completă a unei tumori, îndepărtarea parţială sau realizarea biopsiei pentru obtinerea unui eşantion de ţesut tumoral. În toate cazurile, orice ţesut îndepărtat prin intervenţie chirurgicală este expediat la laborator pentru examinare morfopatologica. - Rata de succes depinde de foarte mulţi factori. In municipiul Sibiu nu se utilizeaza radioterapia. La nivel national, nu sunt date recente care sa ateste utilizarea radioterapiei la animalele cu afectiuni tumorale. - In cazurile de cancer situat în cavităţile corpului (toracica sau abdominala), nu se poate determina   înainte de intervenţie, dacă extirparea tumorii poate fi realizata in totalitate. - În aceste cazuri, interventia chirurgicala este utilizata in scop explorator. Se poate decide extirparea ei sau doar relizarea unei biopsi.
  • Anestezia

Majoritatea animalelor de companie supuse interventilor chirurgicale primesc anestezie generala. Se utilizează anestezice moderne şi sigure iar pacienţii sunt monitorizati  continuu. Protocoale de anestezie sunt adaptate individual pentru fiecare animal de companie. Se iau in calcul : starea de sănătate, varsta, starea hepatica, renala si functia cardiaca.
  • Recuperarea postoparatorie

Toate animalele resimt dureri uşoare şi disconfort dupa operatie. Se utilizeaza din primele ore analgezice. Fiecare tip de interventie chirurgicala are setul propriu de complicatii posibile. Nu toate aceste complicatii potentiale sunt previzibile.
  • Masuri postoperatorii.

Acestea sunt extrem de diverse in functie de caz si vor fi discutate cu chirurgul veterinar in zilele urmatoare interventiei chirurgicale. Sunt situatii in care tratamentul chirurgical este singura indicatie, asa cum sunt si situatii in care este nevoie de o terapie postoperatoare orientata desigur pentru fiecare caz in parte, in functie de particularitati. Sunt teste care se efexctueaza la anumite intervale dupa operatie. Si aici variabilitatea situatilor este foarte mare. Statistici cancer:

Caini

Tip % Total
Tesut conjunctiv 17
Testicole 16
Piele (Melanom) 14
Gura si gat 10
Limfom 10
Oase 4
Stomac si intestine 3

Pisici

Tip % Total
Glanda mamara 51
Tesut conjunctiv 9
Gura si Gat. 8
Piele (Melanom) 6
Limfom 5
Ficat si tract biliar 2
Oase 2