Dispozitiv intrauterin – sterilet – utilizat ca mijloc contraceptiv la cățele
Inventatorul este Enrique Horacio Turin – cu brevetul: United States Patent (19) Turin – USOO6119696A11 Patent Number: 6,119,696 – (45) Date of Patent: Sep.19, 2000.
Invenția se referă la un dispozitiv intrauterin ce asigură o metodă reversibilă pentru contracepție la cățele.
Metoda constă în introducerea unui dispozitiv care este adaptat anatomiei cavității uterine și evită concepția doar prin simpla sa prezență, fără a produce efecte secundare sau a modifica comportamentul reproductiv al cățelelor.
La cățele, sterilizarea și terapia hormonală sunt mijloacele cel mai frecvent utilizate pentru a controla reproducerea. Castrarea implică însă costuri mari, risc chirurgical, efecte secundare și ireversibilitate, în timp ce metodele hormonale produc efecte secundare nedorite.
Mecanismul prin care steriletul interferează cu fertilitatea se bazează pe acțiunea gametocidă a cuprului asupra spermatozoizilor, ovulelor și eventual embrionilor și iritarea prin acțiune mecanică locală – care inhibă componenta endometrială a nidării.
Studiile care au fost efectuate pe un număr semnificativ de femele de rase diferite, cu sterilete concepute special în acest scop, în conformitate cu prezenta invenție – au arătat fezabilitatea aplicării acestei metode pentru a interfera cu reproducerea și fără a modifica caracterul animalului. ciclul estral sau comportamentul sexual.
Principalul avantaj oferit de dispozitivul prevăzut de această invenție este că permite controlul reproducerii într-un mod reversibil, fără a recurge la castrare sau terapie hormonală, devenind astfel un instrument mai economic, eficient și de dorit pentru combaterea reproducerii necorespunzătoare a câinilor.
Dispozitivul intrauterin conform prezentei invenţii este introdus cu ajutorul unui aparat special proiectat. Acest tub cu dimensiuni variind între 10 și 20 de centimetri lungime, un diametru exterior de 3 mm și un diametru interior de 2,3 mm. În interiorul tubului există un piston culisant care ejectează dispozitivul în corpul uterului.
Procedura de inserare a dispozitivului menționat cuprinde câteva etape:
1–Sedarea cățelei.
2–Aşezarea pe o masă, pe spate, cu membrele posterioare ridicate;
3–Curățarea regiunii vulvare și a intrării vaginale cu o soluție antiseptică;
4–Tragerea colului uterin spre labiile vulvare.
5–Introducerea tubului cu steriletul înăuntru în orificiul cervical, până în regiunea centrală a corpului uterin. Lungimea este determinată de partea superioară a tubului de introducere;
6 – Expulzarea steriletului în corpul uterului prin exercitarea unei presiuni asupra pistonului. Ramurile se desfac pe măsură ce DIU este expulzat din tub. Fiecare dintre ramurile superioare este îndreptată către cornul corespunzător, în timp ce ramurile inferioare atașează corpul DIU de corpul uterin;
7--Tubul este retras și uterul este eliberat.
În caz de dificultăți de inserție, se are în vedere utilizarea unui endoscop special conceput, care permite observarea deschiderii cervicale la femelele de diferite dimensiuni. Acest endoscop este prevăzut cu un mâner de suport pentru baterie și un bec miniatural în capătul său opus prevăzut pentru iluminarea interiorului vestibulului vaginal. Este furnizat în trei dimensiuni diferite de tub, adaptabile la diferite vestibule vaginale.
Introducerea corectă a DIU poate fi validată prin ecografie.