Hermann Vet – Chirurgie plastică
Chirurgia plastică – între necesitate medicală și comercial.
La animalele de companie, domeniul chirurgiei plastice s-a dezvoltat atât pe considerente estetice cât şi datorită intenţiei medicilor de a realiza intervenţii chirurgicale şi suturi de închidere elegante, care indiferent de dimensiune sau formă și indiferent de regiuniile operate – să realizeze vindecări perfecte. Mai mult de atât, s-a observat faptul că animalele sunt receptive în sens pozitiv la vindecările complete şi din contră, afectate negativ de prezenţa unor alterări tisulare sau a unor operaţii grosiere.
Sunt excluse din rațiuni etice tăierea cozii si cluparea urechilor – pe motive ce descriu ”estetica” unor rase . Se practică însă amputarea cozii pentru a se elimina o tumoră sau a se stabiliza o leziune gravă.
Medicii veterinari îndepărtează sau enucleează în mod obișnuit ochiul câinelui atunci când acesta are o afecțiune dureroasă, este impropriu vederii sau a dezvoltat o tumoră. La unii pacienți canini, o proteză poate fi plasată în interiorul globului ocular după ce conținutul nefuncțional al globului a fost îndepărtat. Proteza este un glob de silicon selectat pentru a reproduce dimensiunea globului ocular natural. Așadar, plasarea protezei intraoculare este o manoperă de chirurgie plastică – ca răspuns la o procedură necesară din punct de vedere medical, care redă un aspect aproape normal feței câinelui.
În mod smilar cu proteza intraoculară, există și proteze testiculare din silicon care pot fi implantate în momentul sterilizării pentru a recrea anatomia masculină a câinelui.
Cele mai frecvente proceduri de chirurgie plastică la animalele de companie sunt necesare în primul rând din punct de vedere medical. Un exemplu este operația în entropion la câini din rasa Shar-Pei, pentru a se opri pleoapele să se rotească spre interior, iritând grav corneea. Această rasă prezintă numeroase în piele, operația fiind în mod evident o necesitate medicală.
O altă procedură frecventă este intervenția chirurgicală pentru corectarea sindromului brahicefalic. Acest lucru se întâmplă în mod frecvent la rasele cu nas scurt, cum ar fi pugii, deoarece au mai puțin spațiu pentru structurile fizice necesare unei respirații corespunzătoare. În aceeași situație se află și buldogii francezi, care sunt astăzi foarte populari la noi în țară, însă aceste rase nu pot să reziste la temperaturile specifice țării noastre. Sunt predispuși la probleme de obezitate, precum și la continue dificultăți de respirație, agravate anatomic de nasul lor scurt. Din păcate, oamneii nu găsesc timp pentru a se informa cu privire la caracteristicile unei rase și adese, nu ascultă ulterior cu atenție opinia medicilor clinicieni.
Alte intervenții chirurgicale controversate sunt eliminarea ghearelor la pisici sau a corzilor vocale la câini, în prima situație urmărindu-se ca pisica să nu mai poată zgâria și în a doua, câinele să nu mai poată lătra. Este evident că medicii veterinari onești nu se pot implica în astfel de intervenții chirurgicale. Medicina veterinară comportamentală consideră că urechile și cozile intacte joacă un rol important în comunicarea canină – motiv pentru care etica nu permite medicului contemporan să apeleze la astfel de intervenții chirurgicale, adesea frecvenat solicitate de proprietarii animalelor de companie.
Îndepărtarea ridurilor este folosită ca ultimă opțiune pentru câinii cu infecții ale pielii. Se pot îndepărta pliurile faciale, în special la rasele de câini cu nas scurt, deoarece au tendința de a se infecta în profunzimea cutelor. În plus amintim aici și intervenția chirurgicală pentru corectarea defectelor congenitale – care poate crește calitatea vieții pentru unele animale de companie. Unele afecțiuni, cum ar fi rotulele dislocate cronic sau bolta palatina despicată se pretează excepțional pentru aceste tipuri de intervenții chirurgicale.
La animalele de companie, operația estetică este solicitată de proprietarul pacientului. În gândirea logică se consideră că nu există neapărat beneficii pentru animal, deoarece câinii sunt foarte puțin influențați pozitiv dacă urechile lor sunt prea lungi sau cozile sunt prea scurte. În medicina umană, operația estetică oferă pacientului o stimă de sine îmbunătățită și, în general, cu o calitate mai bună a vieții.
Modul în care îngrijim animalele variază foarte mult astăzi. Există încă țări în care nu sunt asigurate nevoile de bază ale animalelor (alimentație, apă, adăpost, îngrijire, afecțiune), așa cum întâlnim și țări în care multe procedee ale chirurgiei estetice au fost descurajate sau sunt deja considerate ilegale de foare mulți ani. Mahatma Gandhi spunea că: „Măreția unei națiuni și procesul ei moral pot fi judecate după felul în care sunt tratate animalele ei”. Expunem aici noțiuni de etică socială și mai ales conștiință socială specifică fiecărei națiuni.
”World Small Animal Veterinary Association” s-a poziționat în sensul unei declarații foarte clare: „Operațiile chirurgicale în scopul modificării aspectului unui animal de companie în scopuri neterapeutice ar trebui descurajate în mod activ. Acolo unde este posibil, ar trebui adoptată legislație care să interzică efectuarea de proceduri chirurgicale neterapeutice în scopuri pur cosmetice.”
Chirurgia veterinară estetică este percepută și în țara noastră ca o chestiune controversată. Generațiile mai tinere de medici veterinari trebuie să susțină dreptul animalelor de a-și trăi viața fără a fi supuse unor intervenții chirurgicale inutile. Medicul veterinar modern nu poate servi pasiv capriciile deținătorilor animalelor.
Pisicile au gheare, câinii latră – majoritatea, iar cotoii patrulează în zonele rezidențiale. Dacă o persoană nu poate sau nu dorește să facă față specificului animalelor de companie, atunci poate alege de exemplu un acvariu. Din punct de vedere al clinicianului veterinar, constatarea faptului că anumiți anumiți oameni pur și simplu nu au calități pentru a-și alătura vaița cu un animal, este reală. A deține un animal de companie este un privilegiu și nu un drept. În orice astfel de asociere trebuie să existe și o minimă dorință către compromis. Și proprietarii animalelor de companie trebuie să-și asume responsabilitatea pentru deciziile și acțiunile lor, așa cum o fac mereu medicii veterinarii clinicieni, etic structurați.
În cabinetul veterinar se întervine în mai multe etaje de abordare, pe care le enumerăm mai jos succint:
-
Chirurgia malformaţiilor
-
Chirurgia sechelelor post-traumatice
-
Chirurgia tumorilor părţilor moi
-
Chirurgia infecţiilor extensive, escare, ulceraţii
-
Chirurgie reconstructivă
-
Chirurgia cosmetică