Microscopie

Medicina  veterinară foloseste tehnici de diagnostic, care sunt similare cu cele utilizate în medicina umană.
Microscopul performant  in clinica veterinara este deosebit de util pentru efectuarea examinărilor  fluidelor corpului si secretilor  pielii.  Acestea pot indica rapid prezenţa de infecţii parazitare, infecţii microbiene, alergii şi boli neoplazice.

Examene microscopice  mai detaliate sunt cele specifice microbiologiei , biologiei  celulare , hematologiei  şi imunologiei.
Imaginile  digitale  şi tehnologia telepatologiei  pot  ajuta la depozitarea şi arhivarea de exemplare slide, crearea unei piste de audit, si desigur declansarea unor discutii de caz cu specialisti de renume la nivel european.

Prezentam pe scurt o parte din activitatea modulului de microscopie din cadrul cabinetului nostru.

Citologia

Citologia  studiaza  structura  celulei in  scop de diagnostic. Screening-ul citologic  cauta celule anormale în probe clinice :  sânge, urină, lichid ascitic , frotiuri de celule sau  biopsie aspirativă. Probele sunt pregatite pe lama apoi colorate şi examinate la microscop . Examinam nucleul, mitocondriile şi lizozomii sau prezenţa de micro-organisme, cum ar fi: bacterii şi fungi.

Hematologia
Hematologie este studiul  sângelui.  Sangele este compus din trei tipuri de celule principale: celule roşii sau eritrocitele (care conţin hemoglobină si transporta oxigen la tesuturi), celulele  albe sau leucocitele  ( de exemplu: granulocite, limfocite si monocite cu funcţii imunitare) , şi trombocitele (implicate  în coagularea sângelui). Aceste celule sunt suspendate în plasmă, care conţine, de asemenea:  apă, nutrienţi, proteine,  hormoni si produse reziduale. Celulele  roşii şi albe din sânge şi trombocitele  sunt generate, în principal de măduva osoasă.

Principalele tehnici de microscopie clinica  includ  microscopia optica luminoasa, cu fond negru , DIC si  fluorescenta. Se utilizeaza  pentru depistarea parazitiilor din sange, spirochete, microorganisme protozooare.

Histologia

Histologia este studiul morfologiei ţesutului cu ajutorul microscopiei de lumină. Probele  de ţesut sunt, în general, obţinute prin intervenţie chirurgicală sau biopsie.

Imunologia

Imunologia  cuprinde examinarea de celule, tesuturi si organe ale sistemului imunitar in  boala autoimuna, reacţii de hipersensibilitate, imunodeficienta, imunoterapie . Organele importante ale sistemului imunitar sunt :  timusul, splina, maduva osoasa, vasele limfatice şi ganglionii limfatici. Răspunsul imun depinde de capacitatea celulelor de a recunoaşte substanţe care sunt „străine” de organism. Celulele albe din sange, pot fi observate  cu ajutorul microscopiei in lumina.

 

 

Microbiologia

Microbiologia  studiaza   micro-organismele . Acestea includ bacterii, drojdii, ciuperci simple, alge, protozoare şi virusuri. Micro-organismele  pot infecta ţesuturile vii şi pot fi responsabile pentru declansarea bolilor.

Microscopia optica in  lumina este o tehnica impotanta  în detectarea prezenţei de micro-organisme  in celule si tesuturi . Observarea directă a virusurilor este dincolo de puterea de rezoluţie a unui  microscop optic de lumina, chiar si de ultima generatie. Bacteriile sunt cele mai mici microorganisme obsevate in cabinetul nostru.

Patologia celulara

Patologia celulara  studiaza modificările structurale şi funcţionale care au loc in celule si tesuturi in timpul bolii. Cunoaşterea acestor modificări poate  fi folosita pentru a diagnostica boala. Medicul chirurg veterinar devine anatomo-patolog si poate realiza  examinări macroscopice de ţesuturi prelevate în timpul intervenţiilor chirurgicale.

Analizam toate  fluidele corpului. Exista desigur tehnici histologice de colorare care sunt esenţiale pentru identificarea celulelor anormale şi morfologia ţesutului la  microscopul de lumina. Continuam prospectiunile pentru a realiza o conventie privind telepatologia, cu un laborator universitar european, pentru analiza de moment a unor imagini pe care sa le expediem prin internet, pentru discutii de caz cu cei mai renumiti specialisti in patologie celulara.

Genito-urinar

Medicina veterinara  genito-urinara   este  frecvent asociata  cu investigarea bolilor cu transmitere sexuala. Cele mai multe boli cu transmitere sexuala sunt cauzate de micro-organisme, cum ar fi bacterii, virusuri şi paraziţi . Microscopia este un instrument important de diagnostic, care permite detectarea rapidă a organismelor infectante . Unii agenţi infecţioşi sunt asociati cu cancer (de exemplu tumora Stiker) . Celulele canceroase pot fi detectate cu ajutorul microscopului, pe bază de examene citologice. Colorare histologică a biopsiilor de tesut ajuta la  determinarea  patologiei bolii şi identificarea şi caracterizarea organismelor infectante.

 Program investigatii si recoltari probe:

Recoltarea probelor se realizeaza cu programare. In fiecare dimineata, probele sunt prelucrate si analizate, in afara orelor destinate interventiilor chirurgicale. Costurile difera in functie de complexitatea investigatiei. In majoritatea  situatiilor costurile sunt incluse in terapia generala, fie ca este o interventie chirurgicala fie ca este un tratament in aria medicala.

Costurile variaza intre 50 lei si maximum 125 lei in functie de tipul determinarii microscopice si complexitatea ei.

Calea Cisnădiei, Cartierul Arhitecților, Nr. 111

Informații generale 0737 025 210

www.hermannvet.ro

Hermannvet

   L-V: 14:00-18:00    S: 08:00-12:00   D: închis

© www.hermannvet.ro  |  SC HERMANNVET SRL 9538764