Medicina veterinară foloseste tehnici de diagnostic, care sunt similare cu cele utilizate în medicina umană.
Microscopul performant in clinica veterinara este deosebit de util pentru efectuarea examinărilor fluidelor corpului si secretilor pielii. Acestea pot indica rapid prezenţa de infecţii parazitare, infecţii microbiene, alergii şi boli neoplazice.
Examene microscopice mai detaliate sunt cele specifice microbiologiei , biologiei celulare , hematologiei şi imunologiei.
Imaginile digitale şi tehnologia telepatologiei pot ajuta la depozitarea şi arhivarea de exemplare slide, crearea unei piste de audit, si desigur declansarea unor discutii de caz cu specialisti de renume la nivel european.
Prezentam pe scurt o parte din activitatea modulului de microscopie din cadrul cabinetului nostru.
Citologia
Citologia studiaza structura celulei in scop de diagnostic. Screening-ul citologic cauta celule anormale în probe clinice : sânge, urină, lichid ascitic , frotiuri de celule sau biopsie aspirativă. Probele sunt pregatite pe lama apoi colorate şi examinate la microscop . Examinam nucleul, mitocondriile şi lizozomii sau prezenţa de micro-organisme, cum ar fi: bacterii şi fungi.
Hematologia
Hematologie este studiul sângelui. Sangele este compus din trei tipuri de celule principale: celule roşii sau eritrocitele (care conţin hemoglobină si transporta oxigen la tesuturi), celulele albe sau leucocitele ( de exemplu: granulocite, limfocite si monocite cu funcţii imunitare) , şi trombocitele (implicate în coagularea sângelui). Aceste celule sunt suspendate în plasmă, care conţine, de asemenea: apă, nutrienţi, proteine, hormoni si produse reziduale. Celulele roşii şi albe din sânge şi trombocitele sunt generate, în principal de măduva osoasă.
Principalele tehnici de microscopie clinica includ microscopia optica luminoasa, cu fond negru , DIC si fluorescenta. Se utilizeaza pentru depistarea parazitiilor din sange, spirochete, microorganisme protozooare.
Histologia
Histologia este studiul morfologiei ţesutului cu ajutorul microscopiei de lumină. Probele de ţesut sunt, în general, obţinute prin intervenţie chirurgicală sau biopsie.
Imunologia cuprinde examinarea de celule, tesuturi si organe ale sistemului imunitar in boala autoimuna, reacţii de hipersensibilitate, imunodeficienta, imunoterapie . Organele importante ale sistemului imunitar sunt : timusul, splina, maduva osoasa, vasele limfatice şi ganglionii limfatici. Răspunsul imun depinde de capacitatea celulelor de a recunoaşte substanţe care sunt „străine” de organism. Celulele albe din sange, pot fi observate cu ajutorul microscopiei in lumina.
Microbiologia
Microbiologia studiaza micro-organismele . Acestea includ bacterii, drojdii, ciuperci simple, alge, protozoare şi virusuri. Micro-organismele pot infecta ţesuturile vii şi pot fi responsabile pentru declansarea bolilor.
Microscopia optica in lumina este o tehnica impotanta în detectarea prezenţei de micro-organisme in celule si tesuturi . Observarea directă a virusurilor este dincolo de puterea de rezoluţie a unui microscop optic de lumina, chiar si de ultima generatie. Bacteriile sunt cele mai mici microorganisme obsevate in cabinetul nostru.
Patologia celulara
Patologia celulara studiaza modificările structurale şi funcţionale care au loc in celule si tesuturi in timpul bolii. Cunoaşterea acestor modificări poate fi folosita pentru a diagnostica boala. Medicul chirurg veterinar devine anatomo-patolog si poate realiza examinări macroscopice de ţesuturi prelevate în timpul intervenţiilor chirurgicale.
Analizam toate fluidele corpului. Exista desigur tehnici histologice de colorare care sunt esenţiale pentru identificarea celulelor anormale şi morfologia ţesutului la microscopul de lumina. Continuam prospectiunile pentru a realiza o conventie privind telepatologia, cu un laborator universitar european, pentru analiza de moment a unor imagini pe care sa le expediem prin internet, pentru discutii de caz cu cei mai renumiti specialisti in patologie celulara.
Genito-urinar
Medicina veterinara genito-urinara este frecvent asociata cu investigarea bolilor cu transmitere sexuala. Cele mai multe boli cu transmitere sexuala sunt cauzate de micro-organisme, cum ar fi bacterii, virusuri şi paraziţi . Microscopia este un instrument important de diagnostic, care permite detectarea rapidă a organismelor infectante . Unii agenţi infecţioşi sunt asociati cu cancer (de exemplu tumora Stiker) . Celulele canceroase pot fi detectate cu ajutorul microscopului, pe bază de examene citologice. Colorare histologică a biopsiilor de tesut ajuta la determinarea patologiei bolii şi identificarea şi caracterizarea organismelor infectante.
Program investigatii si recoltari probe:
Recoltarea probelor se realizeaza cu programare. In fiecare dimineata, probele sunt prelucrate si analizate, in afara orelor destinate interventiilor chirurgicale. Costurile difera in functie de complexitatea investigatiei. In majoritatea situatiilor costurile sunt incluse in terapia generala, fie ca este o interventie chirurgicala fie ca este un tratament in aria medicala.
Costurile variaza intre 50 lei si maximum 125 lei in functie de tipul determinarii microscopice si complexitatea ei.