Prevenirea accidentelor rutiere atunci când avem la bord animale de companie
Călătoria cu animalele de companie
În ultima vreme, și în țara noastră oamenii călătoresc cu animalele lor de companie, atât în regiunile urbane, cât și în cele rurale. Uneori este transportat un singur animal, alteori mai multe animale – de regulă câini, pisici, porcușori de guineea, hamsteri sau păsări exotice.
Este bine cunoscut faptul că pentru călătoria cu animalele preferate trebuie respectate anumite reguli, informații în acest sens fiind accesibile în spațiul internetului.
Noi insistăm asupra unui singur detaliu, pe care îl considerăm foarte important. Așa cum fiecare pasager ocupă un loc în autoturism, își fixează centura de siguranță și călătorește calm, în bună armonie cu șoferul, care trebuie să-și orienteze concentrarea numai la drum, în același mod animalele de companie trebuie corespunzător așezate în autoturism, pentru a nu se deplasa libere printre persoanele de la bord, deranjând șoferul.
Pisicile, câinii de talie mică sau medie și restul animalelor mici se transportă în cuști speciale, care se așează cu multă atenție în autoturism pentru a se evita deplasarea lor necontrolată la frânare sau viraje, fără să mai pomenim de situația unei tamponări, în care forțele se distribuie evident necontrolat.
Circulația în mediul rutier urban
1). Viteza nu trebuie să depășească 50 de km la oră, condiție care nu poate fi negociată, numai la această viteză putând fi evitate toate pericolele.
2). Animalul de companie trebuie asigurat, utilizându-se blocajul lesei în suportul pentru centura de siguranță, în cazul în care șoferul este singur.
3). Dacă mai există pasageri în autoturism, aceștia pot avea grijă de animalul de companie, căutând să-l protejeze pe tot parcursul călătoriei.
4). Dacă este nevoie, vă recomandăm să opriți pentru orice situație care necesită îngrijirea animalului de companie.
5). Evitați să lăsați câinii sau pisicile să umble în autoturismul pe care îl conduceți, chiar dacă aveți toate semnele că sunt animale liniștite, echilibrate.
6). Evitați orele aglomerate și mai ales temperaturile excesive, căutând să stabiliți deplasarea în perioadele zilei cele mai potrivite.
7). Nu uitați animalele de companie în mașină, cu geamurile închise vara sau fără căldură iarna și în plus asigurați-vă că nu suferă de sete.
8). Aerul condiționat nu este bun pentru animale și nici căldura în sezonul rece – situație în care vă recomandăm prudență.
9). Zgomotele produse de trafic sau cele care provin de la stația radio a autoturismului pot genera stres animalelor de companie.
10). Fumul de țigară sau substanțele odorizante din autoturism precum și alte surse de disconfort provenite din trafic, trebuie evitate.
Circulația în mediul rutier extraurban
1). Pe lângă sfaturile anterioare, viteza nu trebuie să depășească 80 km/h pe drumurile naționale și maximum 100 km/h pe autostradă.
2). Când circulați pe drumurile naționale trebuie să adaptați mereu viteza la condițiile traficului, evitând absolut orice manevre de depășire.
3). Atunci când călătoriți pe un drum în care circulația se desfășoară în dublu sens, trebuie să păstrați distanța față de autovehiculul din față.
4). Ca o completare la punctul de mai sus, încercați să lăsați o distanță suficientă față de autovehiculului din față, impunând traficului un ritm moderat.
5). Aveți grijă continuu la traficul de pe marginile drumurilor extraurbane, atât de pe partea sensului de mers, cât și de pe partea opusă.
6). Încercați să observați cu atenție vehiculele care apar din drumuri laterale, atât din dreapta, cât și din stânga.
7). Evitați poziționarea ”cap de coloană” când circulați pe drumurile naționale sau județene cu circulație în ambele sensuri pe câte o bandă pentru fiecare sens.
8). Sporiți atenția în curbe și față de un impact frontal, atunci când circulați ca prim autoturism pe șoselele cu circulație pe câte o singură bandă de sens.
9). Reduceți viteza atunci când un autovehicul din spate vă forțează să accelerați, lăsându-l să vă depășească în siguranță.
10). Nu călătoriți mai mult decât este necesar și căutați să vă planificați voiajul la orele și în zilele cele mai potrivite.