Rase de câini agresive
În acest cabinet, nu monitorizăm câini aparţinând raselor agresive sau câini agresivi indiferent de rasă. Am luat această decizie după o abordare serioasă a acestui aspect după ce am contactat persoane adulte şi copii mutilaţi de pe urma atacului acestor animale.
Fără a considera decizia una autohtonă, trebuie să cunoaştem faptul că în Uniunea Europeană, dar şi în alte state avansate, există o astfel de orientare a medicilor veterinari, care de multe ori este exprimată prin hotărârea de a nu înregistra pe listele permanente ale cabinetului sau clinicii veterinare astfel de rase recunoscute a fi agresive, concepute de om în acest sens. [La formarea si stabilizarea acestor rase, a contribuit în mare măsura omul, în dorinţa sa de a concepe rase de câini agresive, pentru paza împotriva altor oameni sau pentru lupte cu pariuri.] Oricine poate studia originea acestor rase, sursele de informaţie fiind astăzi la îndemâna noastră mai mult ca niciodată.
Dar ace produc astăzi victime umane nevinovate şi acesta este motivul pentru care medicul veterinar modern, refuză de multe ori să considere aceste rase compatibile cu actualul mers al civilizatiei contemporane umane. Sunt state în UE, unde taxa anuală pentru deţinerea unei astfel de rase, ajunge la câteva mii de euro. Aceşti câini trebuie înregistraţi la poliţie şi proprietarul este nevoit şi uneori obligat să încheie anumite asigurări faţă de terţi.
În ceea ce ne priveşte, am hotărât să includem în lista de astfel de rase pentru care nu deschidem fişe şi nu realizăm consultaţii următoarele: Rottweiler, Dobermann, Tosa Inu, Ciobănesc Caucazian, PittBull, Amstaff şi Ciobănesc Mioritic ( numai cei agresivi), Presa Canario precum şi orice alt câine agresiv, indiferent de rasă.
[Aici discutăm despre câini de luptă şi atac consideraţi conform legii ”de categoria întâi”. Vorbim apoi depre câini periculoşi, catalogaţi ”de categoria a doua”. În ţara noastră aceşti trebuie declaraţi şi înregistraţi la Direcţia de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Există o legislaţie clară care prevede sterilizarea acestora.]
Un câine agresiv este orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice şi orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. Nu agreem ideea prin care nu câinii sunt periculoşi, ci stăpânii lor. Rasele agresive au un fond genetic ce determină un comportament excesiv în anumite împrejurări. Există şi vrianta în care proprietarii, nu deţin informaţii suficiente legate de aceste rase. Câinele este prietenul omului şi nu considerăm, ca acum, în zilele noastre noi trebuie să-l re-domesticim.
Sunt situaţii în care o anume personalitate umană realizează împreună cu un câine agresiv un coktail foarte exploziv. Agresivitatea la câini este o problemă gravă de comportament iar noi considerăm că aceasta se datorează fie unei particularităţi de rasă fie unor atitudini denaturate din partea proprietarilor.