Reușesc întotdeuna pisicile să supraviețuiască căderii de la etaj?
Răspunsul specialiștilor
Nu fără consecințe, dintre care majoritatea vor provoca sechele permanente – în plan fizic și comportamental, motiv pentru care vă sfătuim să asigurați corespunzător balcoanele, atunci când aveți o pisică de apartament, femelă sau mascul.
Biologia speciei
Pisicile sunt în esență animale arboricole. Atunci când nu locuiesc în case și au acces în curtea familiei, acestea tind să exploreze și copacii. În aceste condiții, mai devreme sau mai târziu, acestea vor cădea, în special atunci când vor sări după pradă. În realitate, în specificul înălțimilor arborilor urbani sau rurali, pisicile supraviețuiesc foarte bine la căderi, evoluția oferindu-le această adaptare.
Așadar pisicile se nasc bune cățărătoare. Observăm cum escaladează garduri, urcă în copaci și se cocoață deasupra dulapurilor din bucătărie. În ciuda grației lor, în orice cădere, cu cât înălțimea este mai mare, cu atât căderea devine mai periculoasă. Chiar dacă pisicile sunt cunoscute că aterizează în picioare, ele pot fi totuși rănite grav dacă aterizarea lor se produce de la mare înălțime pe corpuri foarte solide.
Să nu uităm că pisicile se simt confortabil la înălțimi, o bună parte din timpul unei zile petrecând-ul în diferite escalade. Prin selecția naturală, pisicile au dezvoltat un instinct ascuțit de a se deplasa în coborâre, similar cu mecanismul pe care oamenii îl experimentează pentru echilibru.
Reflexul de redresare aeriană
În cădere, dacă au suficient timp, pisicile sunt capabile să-și răsucească corpul și coada ca un gimnast, pentru a-și poziționa picioarele sub corp și a ateriza pe ele, într-o dispunere patrupedală, însă cu extensie în lateral – ca într-un adevărat efect de parașută. Pisicile își întind picioarele, ceea ce le va extinde suprafața corpului, crescând rezistența la frecarea cu aerul.
Discutăm astfel despre un adevărat reflex de redresare aeriană. Când aterizează, picioarele pisicilor, făcute pentru cățăratul în copaci, acționează ca adevărate amortizoare. Picioarele pisicilor sunt elastice, având o bună musculatură ce le permite să absoarbă șocul impactului. În același mod în care reușesc să sară foarte bine de pe loc la diferite înălțimi, aceleași grupe musculare se implică în decelerare la impact, protejând scheletul membrelor de fracturi.
Dinamica impactului
În realitate, prin aceste mecanisme este mărită distanța pe care de dispersează forța coliziunii cu solul. De regulă, dacă timpul de coliziune este mărit, forța impactului se poate reduce considerabil. Din păcate, în mediile urbane suprafețele de impact (asfalt sau beton) modifică radical aceste adaptări, apărând un al doi-lea moment, acele de recul, pisicile fiind azvârlite lateral, apărând astfel fracturi grave la cap (oasele craniului neuronal, mandibulă, maxilar), precum și fracturi ale extremităților distale ale membrelor, dar și serioase leziuni abdominale interne, corelate cu fracturi de coloană toracală, lombară sau sacrală, bazin sau oasele lungi ale centurii toracale sau pelvine.
În concluzie, dacă pisica ar ateriza cu picioarele direct sub ea și s-ar ține rigidă, toate oasele membrelor s-ar rupe la impact. Prin extensia în lateral articulațiile își modifică unghiul, toată energia astfel captată reducând forțele nevoite de a fi suportate de sistemul osos.
Situația pisicilor urbane
Din păcate, pisicile urbane nu mai au un bun antrenament și în multe cazuri sunt supraponderale, în special motani castrați, condiție în care căderile pot pune într-un real pericol viața acestor animale ce trăiesc consecințele determinate de viața sedentară într-un apartament. Aceste feline au o capacitate mult diminuată de a se roti în aer și mai ales de a alege prin intuiție și bune reflexe combinația cea mai potrivită pentru aterizare.
Obișnuim să spunem atunci când salvăm un astfel de pacient, că a avut noroc. Din păcate însă, toate aceste leziuni traumatice – pulmonare, renale, splenice, membre și coaste rupte, fracturi de coloană, maxilar sau arcade dentare – putând fiecare separat, sau cumulat să ducă la transformarea negativă definitivă a respectivei pisici, cu remanențe peste timp, adesea cu sechele vizibile și ascunse care își vor face simțit efectul uneori întreaga viață.
Primul ajutor
Dacă pisica ta a căzut, dar nu vezi niciun semn vizibil de rănire, trebuie să știi că unele leziuni interne grave pot deveni evidente după mai mult timp. După o cădere, contactați imediat un medic veterinar!
Unul dintre principalele semne care indică o cădere cu rănire gravă este pierderea cunoștinței. Dacă asistați la căderea unei pisici și instalarea imediată a inconștienței, verificați bătăile inimii folosind degetele așezate pe piept și mergeți imediat la un medic veterinar.
Principalele semne ale unui colaps acut pot fi: respirație gâfâită, vărsături, diaree, slăbiciune sau instabilitate, semne de anxietate și/sau confuzie, pierderea controlului intestinului și/sau a vezicii urinare, convulsii musculare, gingii și limba palide, ochi „de sticlă”. Dacă pisica a suferit colaps acut și nu îți răspunde, înseamnă că și-a pierdut cunoștința și necesită tratament medical veterinar de urgență.
În stare de șoc posttraumatic, pisica prezintă gingiile palide, bătăi slabe ale inimii, dificultăți de respirație. În unele situații poate fi prezentă o traumă la cap chiar dacă pisica rămâne conștientă. Cele mai evidente semne de vătămare a capului includ mișcări neobișnuite ale ochilor, convulsii, comportament anormal și chiar sângerare din urechi.
Dacă bănuiți că spatele pisicii este rupt și stă la baza paraliziei bruște sau a dificultăților de respirație, aveți mare grijă și nu o ridicați de jos, decât pe o tablă rigidă.
Cele mai evidente semne de rănire după o cădere sunt șchiopătura, durerea în extremități și/sau sângerarea. Dacă observați pisica șchiopătând, căutați să o țineți cu blândețe imobilizată, în timp ce vă deplasați către medicul veterinar. În unele cazuri durerea este vie și profundă, atunci când îi mișcați membrele, în toate cazurile de fracturi.
Sângele prezent în jurul nasului sau gurii este un alt semn sigur al unei căderi grave. Dacă sângerarea este abundentă sau se agravează după câteva minute, mergeți la un veterinar de urgență. Dacă sângerarea se oprește după câteva minute, este posibil ca leziunea să fi fost doar legată de impact. Urmăriți pisica îndeaproape următoarele două săptămâni, pentru a surprinde probleme care se dezvoltă adesea mult mai târziu.
Sfaturi în aceste urgențe
O evaluare amănunțită a pisicii care a căzut de la etaj, efectuată de un medic veterinar clinician îți va oferi liniște sufletească. În plus, odată reveniți acasă, luați măsuri de prevedere, pentru că din statistici se cunoaște faptul că pisicile pot cădea și a doua oară, când poate norocul nu va mai funcționa la fel.
CONCLUZII
Asigurați apartamentele urbane de la bloc cu plasă bine ancorată, urmărind astfel realizarea măsurilor de prevedere, care se pot realiza fără mari investiții și fără să fie neapărat alterat aspectul balconului dacă încercați să folosiți și un ansamblu de plante atent alese, în funcție de sezon, fapt foarte apreciat de pisicile de aprtament.