Sterilizarea pisicilor

The gentle girl with a kitten. She is one at home. Cosy.

Sterilizarea chirurgicală a pisicilor  ( Ovariohisterectomia)

Este metoda preferată în locul administrării anticoncepţionalelor, fie în formă injectabilă, fie sub formă de comprimate. [Covinan, Depopromone, Romprogestin, etc]. Am renunţat în cabinetul nostru la clasicele protocoale de administrare a anticoncepţionalelor [ 3, 4, 5 şi apoi din 5 în 5 luni] datorită constatării în timp şi pe mai multe cazuri a unor efecte adverse ce se datorau administrării lor pe o durată mai mare de timp la pisici. [ovar polichistic, uter fibromatos, piometru, etc]. Deţinătorii de pisici care doresc administrarea în continuare a anticoncepţionalelor sub formă injectabilă sau sub forma comprimatelor – se pot adresa altor centre medical veterinare.

Pentru sterilizarea chirurgicală se încadrează pisicile vaccinate, deparazitate şi care nu suferă de alte boli incompatibile actului chirurgical. În prealabil pisica este prezentată la cabinet pentru un control general, prilej cu care se realizează şi programarea la operaţie. În cazuri speciale se vor realiza şi analize de sânge suplimentare. [ Biochimie, hematologie].

Operaţiile se realizează dimineata, în intervalul 8-12 , (L, Ma, Mi şi J). Este bine să vă prezentaţi cu 15 minute înainte de ora programată, iar în caz contrar să telefonaţi din timp pentru amânare sau întârziere, pentru a ne permite reprogramarea ordinii intrărilor în sala de chirurgie. [ Programul de dimineaţă cuprinde numai intervenţii chirurgicale şi nu este destinat consultaţilor curente. Sala este pregatită pentru operaţii – dezinfectată special.]

Pentru operaţie este nevoie sa aduceti un prosop moale cu  dimensiunea aprox. de 80×50 cm şi o păturică utilă pentru confortul termic la plecare. În acea zi, acasă pisica trebuie supravegheată permanent după operaţie, pentru că trezirea din anestezie poate implica particularităţi de la o pisică la alta. Trezirea postoperator se realizează în două etape, pisica fiind narcotizată pana la 6-8-10 ore. Se pot produce accidente, datorită instabilităţii în deplasare fireşti. În primele ore nu se administrează alimente de nici un fel. Pisica este monitorizată permanent de proprietari, îi este asigurat confortul termic şi o încăpere bine aerisită. În primele două zile postoperator trebuie sa reveniţi la control pentru administrarea unei terapii postoperatorii.

Intervenţia este de mare chirurgie, cu anestezie generală. Riscurile sunt cele specifice oricărei astfel de intervenţii. Se intervine pe ovar, uter, cervix, ligamente utero-ovariene, prin acces în cavitatea abdominală. Intervenţia chirurgicală nu alterează în mod categoric statusul metabolic al pisicii pentru restul vieţii. Cu toate acestea noi recomandăm să urmăriţi în continuare greutatea şi să monitorizăm împreună metabolismul general. [Cu ocazia vaccinării anuale, a deparazitărilor interne, se evaluează şi starea femelei dupa sterilizare, de-a lungul vieţii. ]

În regiunea Sibiu, pentru controlul demografic al numarului de pisici, recomandăm sterilizarea pisicilor femele în detrimentul castrarii cotoiului.

Costurile unei astfel de intervenţii chirurgicale, diferă în funcţie de greutatea femelei şi se pot conforma unor situaţii particulare derivate din anumite dificultăţi financiare ale deţinătorilor acestor animale deosebite.

Copyright © 2005-2013 Hermann Vet (www.hermannvet.ro)

Calea Cisnădiei, Cartierul Arhitecților, Nr. 111

0722393047 | 0725274639 | 0269242866

drcristianiosif@yahoo.com  

Hermannvet

   L-V: 14:00-18:00    S: 08:00-12:00   D: închis

© www.hermannvet.ro  |  SC HERMANNVET SRL 9538764