Importanța cunoașterii vârstei la animaleler de companie, chiar și estimativ, are importanță atât în medicină, cât și în multe alte situații în care proprietarii sunt evident avantajați: montă, schimburi/vânzări, medicină legală, evaluări diverse, planuri de moment și viitor, reguli de igienă și creștere, programări la consultațiile periodice, administrarea medicinei preventive în funcție de vârstă șimule alte aspecte.
Vârsta animalelor de companie se poate determina și după dentiție. Și aceasta este tot o determinare aproximativă – mai ales la adulți, unde există multe variabile. La pui însă, vârsta poate fi estimată cu mai multă acuratețe, deoarece aceștia își pierd dinții de lapte la intervale săptămânale cunoscute de către medici.
Câinii au patru tipuri de dinți: incisivi, canini, premolari și molari. Câinii adulți au șase incisivi în partea de sus și șase pe maxilarul inferior. Dinții canini sunt situați în spatele incisivilor. Aceștia sunt dinții mari, ascuțiți. Premolarii urmează în spatele caninilor. Există patru premolari atât pe maxilarul superior, cât și pe cel inferior. Al patrulea premolar din partea superioară este foarte mare. În spatele premolarilor se află molarii. Pe partea superioară a gurii câinelui există doi molari. Pe maxilarul inferior sunt trei molari.
Cățeii au aproximativ 28 de dinți. În primele două, patru săptămâni nu există dinți vizibili. Caninii încep să apară după trei, patru săptămâni. Incisivii și premolarii după patru, șase săptămâni. Până la opt săptămâni, toți dinții de lapte sunt crescuți. În următoarele trei luni, nu vor exista schimbări vizibile. După trei, cinci luni, apar dinții permanenți, caninii și molarii mai întâi. Până la șapte luni, apar toți dinții permanenți.
Câinii adulți au în jur de 42 de dinți. La aceștia vârsta este marcată de uzura dinților. La un an, dinții sunt albi și curați. Până la sfârșitul celui de-al doilea an, albul va fi tocit și apare tartrul, provocând îngălbenirea dinților din spate. După trei, cinci ani, îngălbenirea va fi vizibilă pe toți dinții.
Uzura dinților este un proces natural, dar poate fi accelerat de mestecarea agresivă a obiectelor dure (oase, pietre, bastoane) sau la câinii de talie mică în lipsa unei îngrijiri dentare. În schimb, mestecarea unor baghete din piele brută contribuie la sănătatea dentară a câinelui. Până la vârsta de trei ani, aproape 80% dintre câini vor prezenta semne de boală a gingiilor: acumularea de tartru galben și maro, gingii inflamate și respirație urât mirositoare. Există alimente special concepute pentru sănătatea dentară. Aditivii folosiți în apă pot combate bacteriile care distrug și îmbătrânesc dinții. Dinții afectați pot părea fracturați, iar uzura excesivă poate deteriora rădăcina dintelui.
Puii nou-născuți se nasc fără ca dinții să le erupă din gingii. Primii dinți de lapte sunt dinții canini la vârsta de 3-4 săptămâni. La vârsta de 4-5 săptămâni erup cei doi incisivi medii. La 4-6 săptămâni primii doi molari. La 5-6 săptămâni al treilea incisiv, iar la vârsta de 6-8 săptămâni erupe molarul trei. Premolarii nu apar decât mult mai târziu. La opt săptămâni și cățeii mai mari vor avea 28 de dinți de lapte. În jurul vârstei de 4 luni, cățelul va începe să-și piardă dinții de lapte pe măsură ce dinții definitivi vor erupe. La 4-5 luni vor erupe incisivii permanenți, primul premolar si primul molar. La 5-6 luni erup caninii permanenți, premolarii 2-4 și molarii doi. În cele din urmă, la 6-7 luni va erupe al treilea molar.
De la 5 la 10 ani, dinții vor continua să prezinte o uzură crescută. Vor apărea multe semne de boală. Până la 10 până la 15 ani, unii dinți pot lipsi și patologia bucală va fi prezentă în multe situații.