Animalele exotice
Animale exotice
În ultimii ani, dezvoltarea comerțului cu diferite specii de animale a creat și o definiție confortabilă în plan comercial, apărând astfel titulatura Animale Exotice. În această intitulare sensul nu se referă neapărat la animalele ce trăiesc în mod natural în ținuturile exotice ale planetei, ci face referire la toate animalele considerate rare la noi în țară, specii care impresionează publicul mai ales prin aspectul neobișnuit.
Analizând piața, în această categorie putem include o serie de mamifere, păsări, reptile și insecte – pe care le detaliem în rândurile de mai jos. Invităm cititorii să consulte și enciclopediile disponibile online.
http://www.hermannvet.ro/etologie/
REPTILE
Genul Anolis – cu peste 250 de specii de șopârle mici; Agama cu barbă – Dragonul bărbos; Pitonul birmanez (Python bivittatus); Broasca țestoasă și Dragonul chinezesc de apă; șopârlele Gecko leopard, Gecko de casă. Șerpii: șarpele de lapte, șarpele regal sau pitonul bila; Șarpele de porumb (Pantherophis guttata); California Kingsnake (Lampropeltis getula californiae); Rosy Boa (Lichanura trivirgata); Pitonul regal (Python regius); Șarpele rege din California (Lampropeltis Getulus Californiae); Boa constrictor ( Boa constrictor).
PĂIANJENI ȘI SCORPIONI
Desert Red Jumping Spider; Golden Knee Tarantula; Goliath Bird Eater Tarantula; Vietnam Blue Earthtiger Tarantula; Arizona Blonde Tarantula; Asian Fawn Tarantula; Bahamas Regal Jumping Spider; White Marked Velvet Spider; Red-Back Vinegaroon; Spiderling Chilean Rose Tarantula; Brazilian Jewel Tarantula; Regal Jumping Spider – Sierra De Baoruco; Spiderling Stripe Knee Tarantula; Spiderling Cobalt Blue Tarantula; Orange Ring Velvet Spider; Scorpion mystery box; Borneo Forest Scorpion; Giant Asian Forest Scorpion; Desert Hairy Scorpion; Western Tailless Whip Scorpion; Giant Vinegaroon; Salmon Pink Bird Eating Tarantula și multe alte exemplare din aceleași specii.
AMFIBIENI
Broaștele africane cu gheare, broaștele pitice cu gheare, broaștele cu burtă roșie (specia Bombina) și broaștele leopard), Broasca pacman (Ceratophryidae); Broasca săgeată otrăvită cu bandă galbenă sau broasca bondar (Dendrobates leucomelas); Axolotul (Ambystoma mexicanum); Broasca orientală cu burtă de foc (Bombina orientalis); Broasca de copac cu ochi roșii (Agalychnis callidryas); Broasca cu gheare africană (Xenopus laevis); Broaștele lui Budget (Lepidobatrachus laevis); Broaștele Pixie (Pyxicephalus); Broasca gri de copac (Hyla versicolor); Broasca de lapte din Amazon (Trachycephalus Resinfictrix); Broasca australiană verde de copac (Lictoria caerulea); Salamandra tigru (Ambystoma tigrinum); Axolotl (Ambystoma mexicanum) – precum și multe alte exemple.
PĂSĂRI
Perușul (Melopsittacus undulatus); Papagalul nimfă (Nymphicus hollandicus); Papagalul Cacadu cu creasta alba, cu creasta galbena, cu creasta rosie, Rosalbin, Leadbeater, filipinez, Corella si negru); Agapornis (pasărea iubirii); Papagalul gri african (Psittacus erithacus – papagalul Jako); Canarii; Cintezele.
MAMIFERE
Chinchilla, șoareci, gerbili, câini de prerie și șobolani; veverițe; hamsteri; Capybaras.
ALTE ANIMALE
Arici; Primate; Ratoni; Sconcși; dihori; vulpi; veverițe.
Pentru noțiuni de etică puteți consulta link-ul de mai jos.
https://www.freedomforanimals.org.uk/blog/exotic-pets-ethical-or-not
SFATUL MEDICULUI VETERINR CLINICIAN
Noțiuni generale
Un singur principiu trebuie reținut de către iubitorii animalelor de companie, de altfel foarte important în asigurarea explicațiilor ulterioare: așadar, toate aceste ființe enumerate și în plus multe altele care sunt astăzi considerate ”animale exotice” potrivite traiului în casele oamenilor, aparțin unor ecosisteme naturale formate în milioane de ani.
În afară de câine și pisică, care în plus sunt animale domestice, încadrate pe bună dreptate în categoria animalelor de companie, medicul veterinar clinician, deopotrivă biolog – nu consideră ”animalele exotice” ca fiind animale de companie.
Toate animalele exotice locuiesc în mediile naturale în care s-au format ca specii și își desfășoară ritmul biologic ca organisme integrate în ecosistemle cărora le aparțin, întreg comportamentul lor fiind orientat către supraviețuire, viață în respectivul echilibru natural și reproducere. Orice infiltrare în existența acestor animale și mai grav capturarea lor, vânzarea și înteținerea în captivitate ca ”animale exotice” nu aduce omului nici un beneficiu real.
Responsabilități
A deține astfel de animale impune a le asigura toate condițiile în care acestea evoluează în natură. Captivitatea lor nu poate să bucure omul cult, stăpân pe o gândire orientată către protecția mediului natural și a speciilor sale componente.
A putea să te ocupi de astfel de animale reprezintă o adevărată provocare, orice abatere de la asigurarea unui mediu similar celui natural, producând deprecieri de moment și de perspectivă, care afectează negativ respectiva ființă.
Aduse la clinică, aceste animale nu prezintă afecțiuni care se pot observa la animalele domestice de companie, care trăiesc într-o foarte bună armonie cu omul, cu gospodăria lui. Din contră, ”animalele exotice” prezintă afecțiuni aflate în strânsă legătură cu întreținerea lor necorespunzătoare.
Cum am putea să ne implicăm pentru a asigura acestor animale – păsări reptile, mamifere, insecte – condiții de mediu asemănătoare cu cele întâlnite în mediul în care acestea trăiesc în natură? Aici ne gândim la un areal specific, la o climă aparte, apoi condiții de umiditate, temperatură, fluctuație de anotimpuri, tip de hrană, interferență între indivizii speciei și multe altele.
Și atunci? Cu ce ne poate bucura faptul că avem o specie acasă (pasăre, rozător, insectă, reptilă) care trăiește într-o captivitate în care nu descoperă nimic din elementele în care s-a format de-a lungul mileniilor?
Încheiem această poziție, încurajând iubitorii animalelor să descopere în drumeții mediile naturale din preajma zonelor urbane în care trăiesc, să afle care sunt animalele ce viețuiesc acolo, să le înțeleagă comportamentul și mai ales să militeze pentru păstrarea arealelor naturale ale acestor minunate specii neatinse de expansiunea civilizației noastre.
La modă astăzi este să ieșim din casă, să cunoștem geografie și biologie și să ne implicăm pentru dezvoltarea orașelor noastre în concordanță cu mediul natural în care în fapt ne-am format și noi ca specie.