Creșterea corectă asigură bunăstarea animalelor – un concept ce aparține drepturilor animalelor!
Prezentăm câteva repere utile oamenilor care își doresc animale de companie fericite!
CÂINI
- Începem această serie de sfaturi utile, sugerându-vă să aveți acasă întotdeauna minimum doi câini – și niciodată unul singur. Întâlnirea cu alți câini la plimbare, sau faptul că mai există câini în vecini – nu rezolvă problema singurătății.
- Câinii sunt animale sociale, care nu pot fi crescute izolate, chiar dacă proprietarii cosideră că pot compensa acest dezavantaj cu prezența lor afectivă și disponibilă aproape permanent.
- Câinii care cresc încă de pui singuri, iar apoi, ca adulți își continuă existența tot singuri – în casă sau în curte – se depreciază vizibil de la an la an, în comparație cu cei care trăiesc la un loc minimum doi.
- Este regretabil că încă mai există frecevent cățeluși care sunt nevoiți să crească singuri, de la 6 săptămâni și apoi tot restul vieții – neputând să locuiască permanent alături de un alt câine, compatibil – ales special de prorietar în acest sens.
- Situația în care ne decidem să avem acasă cel puțin doi câini este benefică pentru întreaga familie. Indiferent de rasă, condiții ce creștere în apartament sau la curte, un câine își dorește imens să trăiască zi de zi în compania unui alt câine.
- Absolut orice câine – pui, tânăr, adult sau senior – apreciază foarte mult viața desfășurată zi de zi alături de cel puțin un alt câine, indiferent de rasă sau gen. Cele două animale de companie se susțin clipă de clipă, mecanismele biologice specifice animalelor sociale asigurând echilibrul perfect.
- În rezidențele la curte sau apartament – unde proprietarii dețin minimum doi câini – vizitele la medicii veterinari sunt mult reduse, speranța de viață fiind prelungită și mai ales riscul apariției unor boli cronice dependente medicamentos este mult întârziat.
- Din contră, acolo unde proprietarii au un singur câine, aceștia se prezintă la cabinet mai des. Problemele de sănătate ale câinilor care trăiesc singuri sunt cu aproape 40% mai frecvente decât în cazul celor care trăiesc într-un grup de doi sau mai mulți câini.
- Medicii veterinari identifică diferențe de dezvoltare și comportament atunci când compară un grup de doi căței care au crescut împreună, cu un pui care a crescut singur. La lupi, animale asemănătoare genetic cu câinii, puii stau cu părinții între 10 și 55 de luni.
- În zilele noastre înțărcăm cățelușii la 5-6 săptămâni, separându-i de cuib, mamă, frați și mediul lor inițial. În plus îi ținem în continuare singuri întreaga viață. Tot acest ”obicei” are consecințe negative, pe care le putem evita crescând minimum doi pui de la început.
- Câinii adulți preferă întotdeauna compania unui semen. Dacă avem un singur câine, fie la curte, fie într-un apartament – riscăm, cu toată buna-credință, să nu respectăm biologia acestei formidabile specii, veche de mai bine de 20 000 de ani.
- Oricând putem repara greșeala de a avea numai un câine. Medicul veterinar ne oferă cea mai bună metodă pentru completarea familiei. Important este un singur aspect: fie că locuim la casă, fie într-un apartament, nu trebuie să privim această nouă achiziție ca pe o corvoadă în plus.
- În funcție de fiecare situație, este bine să potrivim câinii în funcție de dimensiune, greutate, rasă și temperament; – să deținem femela și masculul – situația fiind ideală; – să alăturăm fără probleme un câine de rasă cu un metis sau o corcitură, – să nu creștem câini înrudiți.
- Dacă avem un singur câine, însă mai există acasă și una sau mai multe pisici – atunci ne putem declara mulțumiți, interacțiunea pozitivă între pisică și câine fiind benefică ambelor specii. La curte o pisică poate aduce bucurie câinelui, care îi observă cu multă curiozitate comportamentul.
- Când ținem un singur câine, însă în gospodărie mai există și alte specii de animale – găini, curci, rațe, gâște, capre, oi, cai, vaci sau pisici – armonia este benefică și câinelui, ca animal de conexiune în această ecuație rurală. În timp însă, proprietarii trebuie să-i găsească un companion canin.
- În apartament nu este indicat să avem un singur câine. În context explicăm faptul că un câine în plus, potrivit cu cel pe care deja îl avem, nu o să deranjeze foarte mult proprietarii, din contră, o să ofere familiei un echibru dinamic excepțional, câinii dezvoltând o legătură afectivă aparte.
- Fie în curte, fie într-o rezidență urbană la bloc, atunci când asimilăm coneptul de a deține minimum doi câini – vom observa faptul că aceste animale, petrecând orele unei zile împreună – vor ușura viața proprietarilor, care se vor bucura clipă de clipă de avantajele acestui echilibru.
- Nu este indicat să ținem în apartament la bloc câini de talie mare. Maximum de greutate al unui câin de companie crescut la bloc este de 5 kg. În această situație putem crește doi, neapărat, aceștia alcătuind împreună un grup canin bine balansat comportamental.
- Oricât de mult am avansat în modernitate, biologic vorbind, câinele rămâne un animal de exterior, indiferent de rasă. Câinii crescuți în apartamente nu sunt la fel de fericiți precum câinii care beneficiază de o curte. Acesta este principiul pe care trebuie să-l cunoască toți iubitorii acestei specii.
- Este bine ca femela să aibă pui o dată sau de câteva ori. Sterilizarea femelelor duce la modificarea echilibrului biologic, mai ales dacă este practicată la o vârstă mică. Există proprietari care doresc sterilizarea femelei, la fel cum există și proprietari care amână această intervenție chirurgicală.
- După vârsta de 7 ani este foarte bine să-i aducem câinelui nostru un prieten canin. Depășind această vârstă, câinele pătrunde într-o etapă nouă, caracteristică bătrâneții. Prezența unui alt câine îi poate conferi acestuia un plus de echilibru și o stare de sănătate mult stabilizată.
- La curte trebuie să existe un țarc, cu un strat de pietriș de 30 cm., aplicat pe folie geo-textilă, după ce a fost excavat stratul vegetal. Cușca se aplică din exterior, existând un grătar de relaxare, vegetație de jur împrejur, păstrându-se accesul către soarele de dimineață și cel de după-amiază.
- În curte trebuie să avem doi câini, trei fiind cifra ideală. Putem combina animale fertile cu altele sterilizate. Se pot alătura câini din rase și dimensiuni variate, numai dacă există compatibilitate. Când avem trei câini, comportamentul lor atinge cotele de expresivitate caracteristice speciei.
- Puii nu se țin liberi în curte, din motive medicale, mai ales în perioada de vaccinare și până după vârsta de opt luni. Se poate amenaja un țarc provizoriu, imediat ce sunt aduși acasă câinii – minimum doi – principiul fiind acela că este indicat să creștem încă de la început doi pui, din două cuiburi diferite.
PISICI
- În apartament putem ține o pisică sterilizată, însă niciodată un cotoi, pentru care urmează să decidem castrarea. Mai devreme sau mai târziu, motanul castrat ținut în apartament va prezenta în evoluție treptată deprecieri evidente ale stării de sănătate.
- Cotoii se pot crește la curte, chiar dacă manifestă cunoscuta tendință de cutreierare a vecinătăților, existând riscuri diverse. Cotoii se adaptează perfect în libertate, castrarea având peste timp consecințe negative – cu mult mai reduse la motanii de curte.
- Oamenii trebuie să-și modeleze mentalitatea, acceptând faptul că în rezidențele unde există case, cotoiul care circulă trebuie protejat și înțeles ca specie. Poate că este puțin elegantă caracterizarea, însă ne manifestăm cu totul primitiv atunci când gonim o pisică.
- La pisică dimorfismul comportamental între femele și masculi este mai accentuat decât la câini. Femelele, ca animale de companie, sunt percepute diferit de stăpânii lor. Sunt mai liniștite, mult mai echilibrate și mai bine integrate în casă, curte sau apartament.
- Pisicile nu părăsesc curtea, sunt mai statornice și nu deranjează proprietarii. În schimb, cotoii – masculi necastrați – au un alt comportament, mult diferit de femele. Manifstă tendința de a face plimbări lungi și pe distanțe mari, lipsind de acasă chiar zile la rând.
- Așadar cotoii sunt mai activi, dispar uneori și câte o săptămână de acasă, în căutarea posibilelor partenere de reproducție. Au tendința de a străbate teritoriile altor pisici, sunt combativi – gata de lupte cu alți cotoi și avizi de a-și demonstra dominația teritorială.
- Farmecul acestei specii este aparte. Pisicile sunt singurele feline care trăiesc în stare domestică în preajma omului și de aceea noi trebuie să le înțelegem biologis specifică și să le acceptăm dinamica speciei, căutând să nu le disturbăm prea mult habitatele.
- Reproducerea ideală se face în libertate. Exemplarele cele mai frumoase provin din împerecherea liberă, în comunitățile umane oraganizate prin reședinețe la curte. Pisicile circulă în amurg, seara târziu și la începutul nopții, sau dimineața devreme.
- Castrarea excesivă a unor exemplare de excepție, din varietățile ”Europeen Noire” – pisica absolut neagră, minunată din toate punctele de vedere sau ”Europeen Bicolore” – cea alb cu negru, a dus la dispariția fondului minim genetic de stabilitate a rasei.
- De regulă campaniile de sterilizare desfășurate în mediul urban sau rural, nu cuprind și un recensământ, prin care medicii veterinari să înțeleagă compoziția genetică a populației asupra căreia intervin. Există riscul să diminuăm definitiv fondul natural ce constituie paletarul de varietăți ale pisicii europene.
- Pisicile europene sunt impresionante, în toate varietățile, atât în ceea ce privește frumusețea, cât și caracterul. Sunt feline în toată regula, în mod greșit numite tomberoneze. Pisicile sunt reprezentante ale vârfurilor lanțurilor torfice, animale sensibile și extrem de inteligente.
- Pisicile sunt animale foarte inteligente, care dezvoltă relații de apropiere cu stăpânii lor, de intensități afective impresionante.
- Pisicile patrulează constant la ore special alese și manifestă gesturile apărării teritoriului curții.
- Au un comportament variat distribuit în funcție de anotimp.
- Sunt gurmande și mănâncă destul de mult, luând în calcul dimensiunea lor.
- Învață repede regulile casei și își croiesc existența între imboldul sălbatic specific felin și starea domestică dobândită de-a lungul miilor de ani.
- Dacă frecvent câinele consumă energia stăpânului, pisica, dimpotrivă îl ajută să o conserve.
- Pisica în casă și câinele afară? S-ar putea să fie un adevăr, câinii care trăiesc în curte având o stare de sănătate mult superioară celor din apartamente.
- Omul, este o ființă norocoasă având în curte doi sau trei câini și în casă o pisică.
- Pisicile se împrietenesc cu toți câinii din curte.
- În casă, pisicile ne fac programul lor – solicitând mâncare la orele la care sunt obișnuite.
- Cerșitul la bucătărie este un alint, o formă de apartenență la familie.
- Când torc pisicile sunt foarte liniștite și ne oferă un prilej de decuplare pozitivă de la preocupările zilnice.
- O singură pisică este suficientă. Putem ține două femele, însă numai dacă așa s-a întâmplat. Pisicile sunt animale solitare, care preferă să stăpânească singure un teritoriu.
- Dacă s-au născut în aceeași curte, pisicile pot conviețui împreună fără probleme, realizând apropieri formidabile, mai ales iarna la căldura încăperii unde sunt găzduite.
(Copyright by ”Hermann VET” – enunțurile necesită citare)