Frecvența cardiacă la pisici
Consultația la cabinet
Frecvența cardiacă la pisici – în timpul oricărei vizite la cabinet, medicul veterinar clinician monitorizează ritmul cardiac al pacientului. Modificările ritmului cardiac sunt înregistrate, urmând a se stabili și un diagnostic în funcție de fiecare situație în parte.
Orice schimbare semnificativă a ritmului cardiac poate însemna o alertă, atât pentru medic, cât și pentru proprietarul pisicii. De exemplu, în hipertiroidism la pisică apare o aritmie cardiacă. La fel și în multe alte afecțiuni, medicul clinician poate decela alte diferite modificări în activitatea normală a inimii. Determinarea cauzei care provoacă aceste dereglări ajută medicul în a realiza cel mai bun plan de tratament, odată diagnosticul stabilit cu precizie.
Sunt și alte situații în care întâlnim creșteri ale ritmului cardiac, atunci când pisica se confruntă cu frică sau cu o durere determinată de cauze diverse – în general după accidente sau intoxicații.
http://www.hermannvet.ro/medicina-de-specialitate/
Frecvența cardiacă la pisici – valori normale
Este diferită la o pisică adultă, în comparație cu un pisoi în creștere. Frecvența cardiacă normală la o pisică adultă este de 140-220 bătăi pe minut. De regulă pisoii au o frecvență cardiacă mult mai mare, chiar în repaus, în comparație cu o pisică matură. Astfel, la un pui de pisică putem să întâlnim și ritmuri cardiace de 320 bpm.
În plus, frecvența cardiacă la pisici o să fie mai mare la cabinet, decât acasă, măsurată de proprietari. La cabinet pisicile devin anxioase și manifestă un evident disconfort. Toate acestea în ciuda efortului medicilor de a le transmite o stare de confort în timpul consultației.
Pisicile de curte au o frecvență mai intensă a ritmului cardiac, în special atunci când sunt active, când se urcă în copaci sau aleargă. Dimpotrivă, pisicile sedentare, de apartament, au o frecvență cardiacă mult mai redusă, la fel cum la toate pisicile care se relaxează frecvența este de asemenea redusă, în mod fiziologic.
Pentru studenți și specialiști:
https://www.veterinairesaucanada.net/ressources-associees/la-maladie-du-coeur-chez-les-chats/
Graficul comparativ
Prezentăm cititorilor și un grafic, care ajută la înțelegerea valorilor care indică un ritm scăzut, normal sau ridicat. Există numeroase variații desprinse comparativ din acest grafic. Toate aceste situații medicul veterinar clinician le poate explica, independent pentru fiecare caz în parte, luând în calcul toate caracteristicile ce descriu din punct de vedere cardiologic fiecare pisică în parte. Organismele sunt în fapt individualități. De aceea putem spune că o situație considerată normală pentru un caz, poate fi considerată patologică în altul. Numai un consult cardiologic amănunțit poate da sensul cel mai potrivit pentru un diagnostic.
Pentru stabilirea ritmului cardiac aveți nevoie de un ceas, un cronometru, sau chiar smartphone-ul. Pe partea stângă a toracelui, chiar în spatele piciorului din față, în zona cotului, poziționați mâna cu palma spre pisică și apăsați puțin cu vârfurile degetelor. Veți percepe bătăile inimii fără greutate. Imediat ce le simțiți fără dificultate și vă obișnuiți cu această procedură, cronometrați numărul de bătăi constatate într-un interval de 15 secunde, rezultatul înmulțindu-l apoi cu patru, obținând numărul de bătăi pe minut. Astfel, veți contacta medicul clinician veterinar dacă ritmul cardiac este prea lent, prea rapid sau neregulat.
CONCLUZII
Publicăm acest articol în contextul în care am observat faptul că majoritatea proprietarilor de pisici nu cunosc valorile normale ale ritmului cardiac, ajutându-i în acest fel să aibă o reacție rapidă atunci când anumite stări patologice impun prezența rapidă la medicul veterinar. De exemplu, scăderea ritmului cardiac sub 100 de bătăi pe minut, necesită prezentarea pacientului în urgență la cabinet.
În tot acest subiect prevenția are o valoare însemnată. Solicitând medicului o evaluare cu ajutorul monitorului de funcții vitale, o singură dată pe an, putem să aflăm dacă inima pisicii noastre funcționează în parametri corespunzători. În acest sens o programare ideală este dimineața, în orice anotimp, evitându-se sezoanele cu frig excesiv sau căldură foarte mare.