Informatii generale:
Urina este un lichid biologic de excretie, cu o compozitie chimica complexa, care poate suferi modificari in anumite stari patologice. Analiza completa de urina include determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, greutate specifica), chimice (pH, proteine, glucoza, corpi cetonici, hematii, bilirubina, urobilinogen, leucocite, nitriti) si examenul microscopic al sedimentului.
Biochimia urinii. Analizorul biochimic determina urmatorii parametrii: Urobilinogen, Bilirubina, Ketone, Sange, Proteine, Nitriti, Leucocite, Glucoza, Greutate Specifica, Ph. [Preţul unei analize este de 85 ron].
Urina trebuie să fie proaspăt recoltată. Analiza necesită minimum 2 ml de urină. După recoltare urina trebuie ferită de lumină sau de temperaturi extreme. Considerăm că proba pastrată corespunzator trebuie analizată în minimum o oră de la recoltare – pentru acuratetea rezultatului.
Examenul microscopic al sedimentului.
Urina trebuie recoltata dimineata si transportata in conditii corespunzatoare. [Pretul unei analize este de 50 ron].
Informatii medicale descrise intr-un mod foarte general:
- pH-ul indica, capacitatea tubilor renali de a mentine echilibrul acido-bazic al plasmei si lichidului extracelular.
- Leucocite: leucocituria este un indicator important pentru afectiuni inflamatorii ale tractului urinar: infectii bacteriene (cistita, uretrita, pielonefrita acuta sau cronica), infectii virale sau fungice, infestari parazitare (shistosomiaza), glomerulopatii, nefropatie indusa de analgezice, intoxicatii, tulburari in evacuarea urinii.
- Nitriti : testul se bazeaza pe conversia bacteriana a nitratului in nitrit si este specific pentru prezenta bacteriuriei.
- Proteine: Proteinuria poate fi tranzitorie (fara leziune renala) in stari infectioase, stari febrile, insuficienta cardiaca, edem acut pulmonar; intermitenta (proteinurie usoara care dispare spontan in timpul noptii si se manifesta in conditii de efort sau oboseala, digestie, postura – proteinuria ortostatica) sau permanenta (asociata cu leziune renala) in glomerulonefrite, sindrom nefrotic, afectiuni localizate ale rinichiului, tumori, litiaza.
- Glucoza: Glicozuria apare in mod specific in diabet; alte conditii asociate cu glicozurie sunt: hipertiroidism, acromegalie, boala Cushing, boli hepatice si pancreatice, boli SNC (traumatisme cerebrale, AVC),boli tubulare renale avansate, gestatia . Prezenta glucozei in urina cand concentratia glucozei sangvine este in limite normale indica un defect tubular in reabsorbtia glucozei, care se exprima prin scaderea pragului renal de eliminare a glucozei si este caracteristica diabetului renal.
- Corpii cetonici: Corpii cetonici apar in urina in conditii asociate cu alterarea metabolismului carbohidratilor, cand este metabolizata o cantitate crescuta de grasimi, atunci cand aportul de carbohidrati este restrictionat sau in diete bogate in grasimi, stari de acidoza asociate cu afectiuni care fie stimuleaza cetogeneza hepatica: inanitie, anorexie, regim alimentar bogat in lipide, proteine si sarac in glucide, diabet zaharat (acidoza diabetica), stari dispeptice – varsaturi, diaree prelungita, – eclampsie, glicozurie renala, glicogenoze , hipertiroidism, febra, gestatie, lactatie, boli acute, stres sever, efort fizic intens. Prezenta corpilor cetonici in urina unui animal diabetic sugereaza ca diabetul nu este bine controlat.
- Bilirubina si urobilinogenul: In conditii patologice numai bilirubina conjugata apare in urina. Bilirubina urinara este un semn precoce de boala hepatocelulara sau obstructie biliara intra- sau extrahepatica (apare in urina inaintea altor semne de disfunctie hepatica). De asemenea, prezenta sau absenta sa din urina este utilizata in diagnosticul diferential al icterului.