Laborator

lab

ANALIZE DE LABORATOR – INFORMAŢII GENERALE

1. Analize de sânge – hematologie şi biochimie.

  • Pentru orice analiză de laborator este necesară o programare. Pacientul este prezentat dimineaţa între orele 8 şi 9. Recoltarea probelor biologice se efectuează numai dimineaţa. Vă recomandăm să nu administraţi hrană pacientului în dimineaţa respectivă.
  • Rezultatele sunt comunicate pe loc, sub forma unui buletin de analize medicale care este valabil pe întreg teritoriul UE.
  • Pentru medicii veterinari din municipiul Sibiu şi din judeţul nostru nu este nevoie de o programare. Pentru hematologie recoltarea sângelui se va face pe vacutainer (Vacutest mov) K3EDTA 3,6 mg, capacitate 2ml – minimum. Proba se balansează după recoltare pentru a se evita coagularea. Pentru biochimie se recoltează sânge venos pe recipient Li-Heparin -LH, minimum 0,5 ml – maximum 1,3 ml. Se agită bine, dar cu mişcări lente. În cazul în care nu deţineţi aceste recipiente pentru biochimie le puteţi procura de la cabinetul nostru. Reamintim animalele pentru care se realizează examene de sânge – hematologie si biochimie: câini, pisici, cai, vaci, bivoli, oi, capre, hamsteri, maimuţe. Pentru medicii veterinari  preţul nu corespunde cu cel din liste. Susţinem orice coleg care doreşte analize de sânge pentru cazuistica proprie.

Contact:  0737 025 210 [L-V 14-18, Sb 8-12]

analize-medicale

2. Dinamica de lucru.

Analizele de sânge se realizează în scopul aprofundării unui diagnostic. În acest sens fie realizăm o programare, fie analizele se efectuează pe loc în timpul sesiunii de consultaţii.

Se mai efectuează analize şi în următoarele situaţii:

  • înainte de o intervenţie chirurgicală;
  • în cazul analizelor anuale pentru monitorizarea stării de săntăte;
  • în cazul femelelor gestante unde după prima lună de gestaţie se recomandă un set de analize (hematologie);
  • câinii nevaccinaţi sunt evaluaţi prin analize de sânge: hematologie şi biochimie;
  • animalele convalescente sunt supuse unui set de analize de sânge, după caz;
  • în urgenţele chirurgicale din accidente – pacientulului i se recoltează pe loc şi o probă de sânge;
  • în intoxicaţii sunt absolut necesare analizele de laborator;
  • femelelor de reproducţie, înainte de împerechere dar şi masculilor destinaţi montei;
  • în bolile infecţioase, parazitare, obstetricale, metabolice.

promo_analize
3. Rezultatele analizelor.

Rezultatele se comunică în scris, pe loc – în funcţie de complexitatea examenelor de laborator. Rezultatul scris poate fi însoţit de anumite recomandări cu privire la tratamentul necesar. Există şi varianta solicitării unor examene de laborator suplimentare.

 

Analiza
4. Parametri hematologici.

WBC, Lymph#, Mon#, Gran#, Lymph%, Mon%, Gran%, RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDW, PLT, MPV, PDW, PCT, Eos%.
Costuri integral: 175 ron, cu reduceri pentru studenți și pensionari. Rezultatele se comunică pe loc.

5. Parametri biochimici.

Uree – 13 ron; Creatinina 10,8 ron; GPT/ALT- 9,4 ron; Glicemia 9,4 ron; GOT/AST – 9,4 ron; Hemoglobina – 9,4 ron; Amilaza Pancreatica – 16,7 ron; Bilirubina 9,4 ron; Amilaza – 16,7 ron; Colesterol – 11,8 ron; GGT – 9,4 ron; CK – 16,7 ron; Potasiu 10,8 ron; ALP – 21,6 ron; Trigliceride 9,4 ron. Rezultatele se comunică pe loc.

 

gallery_12929991749614
6. Analize de urină – biochimie.

Parametrii: Urobilinogen, Bilirubină, Ketone (Acetoacetic acid), Sânge, Proteine, Nitriţi, Leucocite, Glucoză, Greutate specifică, pH. Integral 85 ron. Rezultatele se comunică pe loc.

 

paraziti

7. Examen coproparazitologic.

Examenul coproparazitologic este o metodă de lucru utilizată în laboratoarele de parazitologie clinică veterinară în scopul identificării paraziţilor intestinali. Putem să recomandăm examenul coproparazitologic în următoarele situaţii:

  • tulburări gastro-intestinale – inapetenţă, greaţă, vomă, eructaţii, flatulenţă, dureri abdominale, diaree cu sau fără sânge.
  • simptome neurologice ( iritabilitate, insomnie, cefalee, ameţeală) crize convulsive si alergice (prurit anal, nazal) precum şi simptomatologie generală: astenie, stagnare pondero-staturală la pui, scădere ponderală uneori bruscă la animalele adulte, subfebrilitate, probleme circulatorii.

Recoltarea o realizează proprietarul, din scaun proaspăt, emis spontan. Cantitatea necesară este de 10-15 g. Analiza se repetă de minimum 3 ori la interval de 6-10 zile. Proba se aduce la laborator în maimum 2 ore! Rezultatul poate fi comunicat în cel mult în 24 de ore.

Analiza presupune următoarele aspecte: se urmăreşte culoarea, consistenţa, prezenţa mucusului, urme de sânge sau chiar prezenţa unor paraziţi în scaun. După aceste etape incipiente se realizează examenul microscopic direct, în coloraţii speciale.

Sunt paraziţi care pot provoca tulburări importante – atât în cursul ciclului perienteric de trecere prin ficat şi pulmon, cât şi mai târziu, în stadiul intestinal, până când, în cele 2 luni şi jumatate au ajuns capabili de a depune ouă. Paraziţii pătrunşi în tubul digestiv sub formă de ouă nu îşi pot realiza complet ciclul perienteric şi rămân ca larve rătacitoare în viscere. Acestea nu ajung la maturitate şi parazitul nu poate produce ouă. Prezenţa lui trebuie diagnosticată pe alte căi (hematologice şi imunologie).

Rezultatul analizelor : este oferit pe loc sau în 24 de ore în funcţie de complexitatea cazului. Costuri: 55- 85 ron.

8. Examen auricular direct si citologic.

Proba prelevată separat din ambele urechi este analizată apoi microscopic (lactofenol, coloranţi cu acţiune rapidă, ulei de imersie). Proba este uscată cu aer sau căldură de mică intensitate şi apoi colorată (RAL555) . Se utilizează succesiv G x 100, G x 400 şi apoi G x 1000 – obiectivul de imersie. Pot fi depistate: ciperci, bacterii, PNN – în otite supurtive, cronice, parazitare sau bacteriene. În cazurile cronice se solicită antibiograma. Rezultatele vin pe loc sau în 24-48 de ore. Costuri 55- 75 ron.

1268_2P

9. Analize efectuate în alte laboratoare.

Analizele efectuate de către proprietar la alte laboratoare pot fi relevante în scopul stabilirii unui diagnostic cert, atâta timp cât rezultatul analizelor este oficial, exprimat printr-un buletin de analiză emis şi parafat de către laboratorul respectiv. Rezultatul trebuie să se refere la analize efectuate cel mult cu 1-2 săptămâni în urmă.Poate fi solicitată repetarea analizelor – fapt benefic pentru acurateţea examenului clinic.

10. Analize efectuate de proprietar în străinătate.

Atâta timp cât rezultatele sunt exprimate printr-un buletin de analiză oficial şi sunt de dată recentă – aceste analize pot fi un suport în stabilirea diagnosticului.

11. Repetarea analizelor.

Analizele de laborator aduc informaţii importante pentru stabilirea unui diagnostic cert în unele stări patologice. Repetarea analizelor la un anume interval de timp – stabilit de către medicul veterinar – reprezintă un mijloc eficient de verificare a succesului terapeutic sau din contră – un prilej de constatare a agravarii stării de boală.

 

vet-doctor-checkup-cat-shutterstock_1563232281
12. Interpretarea analizelor.

Analizele de laborator reprezintă date certe pe care medicul clinician le coroborează pentru fiecare pacient în parte. Valorile sunt interpretate şi utilizate de către medic – unitar pentru fiecare pacient. Potrivit dictonului „nu există boli, ci bolnavi”, medicul veterinar clinician stabileşte tratamentul, ţinând cont de particularităţile fiecărui pacient, de individualitatea sa, de modul specific în care reacţionează la factorul patogen. Tratamentul este aşadar întotdeauna individual. Medicul veterinar stabileşte un anume tratament, care este adaptat fiecărui pacient în parte. Pentru doi pacienţi care suferă de aceeaşi maladie – tratamentul este foarte precis individualizat. De aici derivă şi succesul actului medical.

long-island-pet-veterinary-animal-hospital-27
Medicina este un domeniu al perfecţionării continue. Medicii veterinari români au pregătirea universitară echivalentă cu a celorlalţi medici veterinari din UE. Sub aspectul dotărilor realizate în ultimii ani, considerăm ca suntem pe un drum ascendent. Ritmul dezvoltării economice a ţării noastre, induce şi implementarea mai rapidă a noilor tehnologii în materie de diagnostic complementar.

32995

Calea Cisnădiei, Cartierul Arhitecților, Nr. 111

Informații generale 0737 025 210

www.hermannvet.ro

Hermannvet

   L-V: 14:00-18:00    S: 08:00-12:00   D: închis

© www.hermannvet.ro  |  SC HERMANNVET SRL 9538764