Chirurgie

Istoric

Sala de chirurgie a cabinetului ”Hermann VET” funcționează deja de 20 de ani, fără întrerupere. Statistica poate fi la îndemâna oricui. Astfel, dacă luăm în considerare o medie de două întervenții chirurgicale pe zi timp de 12 luni înmulțite cu 20 de ani, vom obține o cifră medie care contribuie pozitiv la portofoliul general al segmentului chirirgical veterinar sibian.

În acest interval și-au desfășurat activitatea cu multă cumpătare și dorință de performanță reală medici de diferite generații, care au realizat strict intervențiile chirurgicale care necesitau intervenția, căutând să introducă în sala de operații strict pacienții care necesitau manopere chirgicale.

Chirurgia animalelor de companie

Chirurgia animalelor de companie

Portofoliu actualizat

În domeniul chirurgiei am decis axarea tipologiei intervenționale în special pe specializările patologiei chirurgicale, lăsând operațiile de castrare în special fundațiilor care realizează aceste proceduri în multiple campanii anuale.

Patologia chirurgicală o împărțim după cum urmează:

  1. Ortopedie – oase, articulații, mușchi.
  2. Chirurgie țesuturilor moi – piele, cavități corporale, sistemul cardiovascular, tractul gastro-intestinal/urogenital/respirator  și neurochirurgie.
  3. Chirurgia dentară: Câini – Profilaxia dentară efectuată în mod obișnuit pentru a îndepărta tartrul și pentru a trata boala parodontală. Această procedură se efectuează de obicei sub anestezie. Alte proceduri comune includ extracția dinților abcedați sau rupti, intervenții pe canalele radiculare și îndepărtarea hiperplaziei gingivale și a epulidelor. Pisici – Profilaxia dentară descrisă mai sus pentru câine și tratamentul și extracția dinților cu leziuni de resorbție odontoclastică felină.

  4. Procedurile chirurgicale avansate – înlocuirea articulațiilor (șold, genunchi și cot), repararea fracturilor, stabilizarea deficienței de ligament încrucișat cranian, chirurgia oncologică (cancer), tratamentul herniei de disc, proceduri gastrointestinale sau urogenitale complicate, transplant de rinichi, grefe de piele, complicații managementul plăgii și procedurile minim invazive (artroscopie, laparoscopie, toracoscopie).

  5. Chirurgia oncologică. La câinii și pisicile mai în vârstă, tumorile sunt frecvente și pot implica mai multe sisteme ale corpului: piele, musculo-schelet, tract gastrointestinal, tract urogenital, tract reproducător, sistem cardiovascular, măduva spinării și nervii periferici, splină. Tumorile comune ale pielii includ lipoame, tumori mastocitare, melanoame, carcinoame cu celule scuamoase, carcinoame bazocelulare, fibrosarcoame și histiocitoame. Tumorile cutanate sunt îndepărtate fie prin excizii simple, fie prin excizii care necesită o intervenție chirurgicală plastică reconstructivă. Tumorile orale comune includ melanoame, fibrosarcoame și carcinoame cu celule scuamoase, care sunt îndepărtate cu cât mai mult țesut înconjurător posibil, inclusiv părți ale mandibulei și maxilarului. Alte tipuri de cancer care necesită intervenție chirurgicală includ osteosarcoame, tumorile stomacale și intestinale, masele splenice și tumorile vezicii urinare

  6. Chirurgie oftalmologică. Operațiile oftalmice comune la animale includ: Enuclearea ochiului pentru a trata glaucomul sau proptoza oculară. Chirurgia cataractei. Chirurgie entropionului. Îndepărtarea tumorii pleoapelor. Operație în cherry eye. Exenterația (înlăturarea completă) a orbitei, în special pentru carcinomul scuamos la pisică și altele.

  7. Chirurgia plăgilor. Rănile de mușcături sunt comune. Rănile produse de obiectele contondente în care animalul poate călca sunt, de asemenea, frecvente. De obicei, aceste răni sunt simple lacerații care pot fi ușor curățate și suturate, uneori folosind un anestezic local. Cu toate acestea, rănile prin mușcătură implică forțe de compresiune și de tracțiune pe lângă forțele de forfecare și pot provoca separarea pielii de țesutul subiacent și avulsia mușchilor subiacente. Rănile perforate profunde sunt în special predispuse la infecție. Rănile mai profunde sunt evaluate sub anestezie și explorate, spălate și debridate. Închiderea primară a plăgii este utilizată dacă tot țesutul rămas este sănătos și lipsit de contaminare. Rănile mici prin puncție pot fi lăsate deschise, bandajate și lăsate să se vindece fără intervenție chirurgicală. O a treia alternativă este închiderea primară întârziată, care implică bandaj și reevaluare și intervenție chirurgicală în trei până la cinci zile.

  8. Chirurgia în corpii străini. O varietate de obiecte necomestibile sunt de obicei înghițite de câini și pisici. Acești corpi străini pot provoca obstrucția tractului gastro-intestinal provocând vărsături severe și dezechilibre electrolitice. Stomacul (gastrotomie) sau intestinul (enterotomie) pot fi deschise chirurgical pentru a îndepărta corpul străin. Intestinul necrotic poate fi îndepărtat (enterectomie) și reparat cu anastomoză intestinală. Corpii străini pot fi îndepărtați și prin endoscopie, care, deși necesită anestezie generală, nu necesită intervenție chirurgicală și scade semnificativ timpul de recuperare. Cu toate acestea, extragerea endoscopică a corpului străin este limitată anatomic la obiectele depuse în esofag, stomac sau colon.

  9. Chirurgie cardiacă. Intervențiile chirurgicale comune de cardiologie la animalele de companie includ: Valvuloplastia cu balon. Procedura esteutilizată pentru a atenua simptomele durerii din afecțiunile cardiace, cum ar fi stenoza pulmonară, mitrală și tricuspidiană. Scopul acestei proceduri este de a crea un flux de sânge mai fluid în întregul corp prin reducerea efectelor nocive ale valvelor inimii obstrucționate. Este considerată o procedură minim invazivă. Procedura presupune introducerea unui obiect asemănător unui balon în interiorul inimii animalului; balonul se umflă și se dezumflă pentru a atenua durerea și a crește fluxul sanguin. Pot apărea complicații dacă corpul animalului respinge balonul, formând o reacție alergică care pune viața în pericol. Centeza: Procedură constă din îndepărtarea lichidului din corpul unui animal pentru a gestiona insuficiența cardiacă congestivă. Drenarea lichidului ajută la prevenirea creșterii tumorilor în jurul inimii. Animalele nu sunt supuse anesteziei, deoarece în timpul acestei operații apare foarte puțină durere. Catetere și ace de diferite dimensiuni sunt introduse în cavitatea toracică. Pentru a elimina lichidul, medicii veterinari vor folosi o seringă de aspirare sau vacuum. Postoperator, umflarea poate apărea în jurul cavității toracice sau poate apărea vânătă, dar acest lucru este normal și rareori deranjează animalul. Intervențiile chirurgicale elaborate – sunt realizate în clinici specializate în chirurgia cardiacă veterinară.

  10. Chirurgia neurologică veterinară. Sistemul nervos al unui animal de companie: creierul, măduva spinării, vertebrele și nervii pot suferi boli, răni sau deteriorări, la fel ca la oameni. Multe afecțiuni neurologice pot fi vindecate sau gestionate prin intervenții chirurgicale neurologice veterinare.

Definirea capacității de diagnostic

Am prezentat în secțiunea anterioară domeniile se specializare în care se realizează intervențiile chirurgicale – precizând faptul că în proporție de 90% toate afecțiunile ce necesită intervenții chirurgicale pot fi diagnosticate în cabinet, pe domeniul specializării chirurgie.

Definirea capacității de intervenție chirurgicală

La noi în țară chirurgia veterinară este încă un domeniu aflat în evoluție. Fiecare generație de medici depinde de capacitatea școlilor superioare de medicină veterinară de a asigura pregătirea în facultate și desigur, după absolvire, prin stagii rezidențiale pe specializarea chirurgie.

Așadar, deși în sala de chirurgie se operează majoritatea cazurilor ce fac parte din domeniile chirurgicale prezentate mai sus, o parte din intervenții, de mare compexitate (ortopedie, cardiologie, neurologie, oncologie, oftalmologie, etc.) vor fi realizate în locația noastră alături de medici chirurgi invitați, sau vor fi direcționate către alte entutăți medical veterinare, unde operează chirugi înalt specializați.

Interpretarea fiecărui caz în parte

În România nu există mulți chirurgi înalt specializți. În ceea ce privește chirurgii veterinari cu vocație și specializări obținute aceștia numără numai câteva sute. Din acest motiv concluzionăm că OMUL CHIRURG este mai important decât cabinetul, clinica sau spitalul.

Astfel, există posibilitatea ca pentru o anumită afecțiune ce necesită o intervenție chirurgicală mai complexă, să decidem expedierea cazului către un chirurg care preia cazul în acord cu noi, în clinica unde profesează, toate acestea desigur, pentru siguranța pacientului și obținerea celui mai bun rezultat, în ecuația în care astfel se vor limita riscurile aferente.

Informații utile

Cu toții ne dorim creșterea în performanță a domeniului chirurgiei veterinare în țara noastră. Medicii participă la diferite congrese, conferințe, stagii de specializare sau workshopp-uri pe domeniul foarte complex al chirurgiei animalelor de companie.

Astfel, de la lună la lună, de la an la an, medicii reușesc să crească atât puterea de diagnostic, cât și capacitatea intervențională efectivă. În acest sens, în plus, cabinetele dotate cu un segment de chirurgie serios organizat, păstrează colaborări solide cu medici din București sau alte centre universitare, precum și cu diferiți colegi din țară, unde există obiective clinice veterinare (cabinete, clinici sau spitale) în care aceștia ne susțin și preiau cazurile trimise de noi – respectiv animale de companie care primesc la triajul efectuat șanse mai mari dacă sunt externalizate.

Iubitorii animalelor de companie vor fi ajutați integral în spațiul nostru clinic, sau vor fi direcționați cu o scrisoare medicală, atunci când situația o impune – reușind astfel să diminuăm la maximul riscurile, sporind procentual lista cazurilor corect diagnosticate, amplu evaluate și în final incluse în categoria reușitelor chirurgicale.

CHIRURGIA, împreună cu ANESTEZIOLOGIA – deși sunt astăzi doemnii ștințifice exacte, odată aplicate în practică nu își mai păstrează aceeași exactitate – PACIENTUL sosind cu anumite particularități – care fac diferența. Ne amintim și dictonul: ”Nu există boli, ci numai bolnavi!”

Așadar, un pacinet cu diferite afecțiuni suprapuse, colaterale, pacinetul geriatric, pacinetul aflat în suferiță cronică îndelungată, pacinetul ce provine din rase cu risc, etc. – se va afla permanet într-o zonă de risc în ceea ce privește trecerea prin intervenția chirurgicală – care presupune așa cum știm atât faza preperatoare, cea intraoperatoare, cât și  cea postoperatoare – de maximă importanță.

Sperăm că am fost de folos deținătorilor animalelor de companie, cu această prezentare – scopul medicinei cuprinzând și domeniul informării exacte.

PROGRAMARE

Pentru evaluarea pacienților în vederea unei intervenții chirurgicale, exceptând urgențele chirurgicale – care se rezolvă pe loc, deținătorii animalelor de companie își pot face o programare la numărul de telefon: 0722 393 047 – în fiecare zi de luni până vineri între orele 14-18, în intervalul de zile cuprins între  5 și 15 ale fiecărei luni.

INTERVENȚIILE CHIRURGICALE programate se desfășoară dimineața, de luni și până vineri inclusiv, între orele 7-12. 

 

 

Calea Cisnădiei, Cartierul Arhitecților, Nr. 111

Informații generale 0737 025 210

www.hermannvet.ro

Hermannvet

   L-V: 14:00-18:00    S: 08:00-12:00   D: închis