Vaccinarea cățeilor și a pisoilor
Vaccinarea puilor
Vaccinarea cățeilor și a pisoilor a devenit o procedură de rutină care a căpătat în zilele noastre un caracter de obligativitate pentru toți cetățenii. Vaccinurile sunt administrate în scheme ce variază de la o regiune la alta și chiar de la un an la altul. Se asigură astfel protejarea puilor față de principalele boli infecțioase care le-ar putea pune în pericol viața.
http://www.hermannvet.ro/vaccinare/
Anticorpii în perioada de alăptare
În perioada de alăptare, puii primesc substanțe nutritive prin intermediul laptelui matern. Acesta variază de la colostrul dens pe care corpul mamei îl produce imediat după fătare, până la laptele matur care vine după câteva zile. Colostrul își păstrează valorile până în momentul înțărcării. Laptele femelelor este foarte variat, de la o perioadă de alăptare la alta și chiar în timpul zilei, compoziția lui fiind foarte complexă. Laptele fiecărei femele este unic. El asigură pe lângă hrănire și un aport de anticorpi ce ajută la protejarea puilor împotriva infecțiilor. După oprirea alăptării, puii animalelor de companie parcurg o etapă de vulnerabilitate. Ei sunt sensibili față de anumite boli infecțioase, sistemul lor imunitar fiind privat de sprijinul din prima parte a vieții.
Proceduri de vaccinare
Procedura se realizează începând cu vârsta de 6 săptămâni, cu o deparazitare internă efectuată anterior la vârsta de cinci săptămâni. Urmează câteva rapeluri, desfășurate la intervale de două-trei săptămâni fiecare. Imunitatea eficientă se produce după vârsta de 6-8 luni, în funcție de rasă și condiții de întreținere. În această ecuație rolul proprietarilor este fundamental. Aceștia vor asigura partea de protecție prin carantinare – ferind puii de contactul cu surse de infecție.
Scheme de vaccinare
Nu există o schemă strictă pentru vaccinarea cățeilor și a pisoilor! Medicul clinician alege pentru fiecare pui, respectiv pentru fiecare cuib, câte o procedură de administrare a primului vaccin și a celor de rapel. Aceasta se face în funcție de situația epidemiologică a regiunii în care trăiește respectivul pui. Se iau în calcul numeroase alte aspecte, care sunt într-un mod simplificat explicate proprietarilor.
Pentru specialiștii în medicină și biologie oferim mai jos infomrații de specialitate.
https://wsava.org/wp-content/uploads/2020/01/WSAVA-Vaccination-Guidelines-2015.pdf
Efectele vaccinării
În cadrul acestor procedee de prevenție a bolilor infecțioase există și o anume variabilitate. Astfel, nu vaccinul în sine asigură protecția, ci anticorpii pe care puiul îi produce în urma vaccinării. După administrarea vaccinului imunitatea apare într-un interval de 5-15 zile. Sunt necesare rapeluri pentru a se ajunge la o imunitate suficientă pentru o protecție ideală. Nu toți puii dezvoltă o bună imunitate după vaccinare, de aceea este foarte important ca proprietarii să aibă răbdare până la vârsta de 8 luni, după care statistic nu s-au mai citat cazuri de îmbolnăviri.
Vaccinurile sunt terapii de prevenție și nu curative. Un pui poate contacta o boală infecțioasă în perioada de vaccinare, însă fără nici o legătură cu vaccinul administrat. În plus vaccinul nu trebuie să fie considerat în nici un caz curativ, odată o boală evoluând cu manifestări specifice clare.
Grade de imunitate
Chiar dacă pentru o imunitate eficientă proprietarii trebuie să înceapă aceste proceduri de la vârsta de 6 săptămâni, aceștia trebuie să se înarmeze cu răbdare pentru că anticorpii se formează încet, odată cu înaintarea în vârstă a puilor, eficiența maximă înregistrându-se cum am precizat în această prezentare undeva după vârsta de 6-8 luni.
Condiții de creștere
În natură puii de feline sau cei de lup sunt înțărcați după vârsta de 6-7 luni, viața alături de cuib, mamă și frați asigurându-le acestor animale o dezvoltare corespunzătoare. În cazul puilor de câine sau pisică, ca animale de companie, vârsta înțărcării a fost scăzută până spre limitele inacceptabilului, motiv pentru care medicii veterinari insistă asupra faptului că puii ar trebui să fie crescuți minim doi, situație în care dezvoltarea lor putem să o considerăm corespunzătoare, context în care și utilizarea vaccinurilor de către organismul puilor va fi mult mai eficientă.