Anul 2014,inceputul erei post-antibiotice.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul de Control al Bolilor din Atlanta, S.U.A. şi prestigioase reviste ştiinţifice semnalează începutul unei ere noi, ulterioare erei antibioticelor, cu care se va confrunta omenirea.
Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătății (OMS) transmis în ziua de 30 aprilie 2014 menţionează că bacteriile rezistente la antibiotice pot afecta pe oricine, la orice vârstă, în orice ţară. OMS a menţionat că, atunci când bacteriile devin rezistente la antibiotice, bacteriile se schimbă şi antibioticele nu mai acţionează asupra infecţiilor. Astfel, OMS ține să sublinieze: “acum, aceasta este o problemă majoră de tratament pentru sănătatea publică”.
Dr. Keiji Fukuda, asistent al directorului general pentru securitatea sănătății de la OMS, a cerut să se iniţieze urgent o acţiune coordonată în acest domeniu deoarece omenirea este într-o eră post-antibiotice, în care infecţiile comune şi traumatismele minore, tratabile de zeci de ani, pot din nou, să omoare.Studiul numit “Antimicrobial resistance: global report on surveillance” conţine informaţii din 114 ţări. Acesta nu constituie un tablou complet al rezistenţei la antibiotice, dar este cel mai cuprinzător din câte s-au realizat vreodată.
Acest raport se referă la rezistenţa la antibiotice a şapte tipuri de bacterii care sunt responsabile de boli comune, dar grave. Acestea includ septicemiile, diareea, pneumonia, infecţiile tractusului urinar şi gonoreea. Fukuda a menţionat că frecvenţa bacteriilor rezistente la antibiotice în aceste infecţii este foarte mare.
Mai mult, în raport Fukuda susține că în toată lumea, spitalele raportează infecţii netratabile sau aproape netratabile, iar medicamentele de ultimă generaţie sunt complet ineficiente pentru unele dintre acestea. În plus, nu numai că unele infecţii simple devin netratabile, dar și antibioticele devin ineficiente la prevenirea infecţiilor ce afectează persoanele cu sistemul imun compromis: bolnavii de cancer, pacienţii sub tratament chimioterapic, copii născuți prematur.
Fukuda subliniază importanța acestui aspect, explicând faptul că rezistența la antibiotice se traduce în ineficiența acestor medicamente atunci când este nevoie de ele “pentru noi toţi, pentru membrii familiilor noastre, pentru prietenii noştri”.