Medicina veterinară de urgență
Urgențele la câini și pisici
Subiectul ales se referă la medicina de urgență, specifică animalelor de companie, câini și pisici.
Medicina de urgență în clinica pentru animale de companie, reprezintă ramura veterinară dedicată gestionării situațiilor critice și a afecțiunilor care necesită intervenții rapide. Scopul este acela de a salva viața pacientului sau a preveni agravarea stării de sănătate. Aceasta implică diagnosticarea și tratamentul prompt al unor condiții precum traumatisme grave. Acestea pot fi: intoxicații, insuficiențe respiratorii, blocaje urinare, convulsii sau hemoragii severe.
http://www.hermannvet.ro/primiri-urgente/
Baza clinică de intervenții
Într-un mediu clinic de urgență, medicii veterinari utilizează echipamente avansate: enumerăm câteva: monitoare pentru semne vitale, aparate de oxigenoterapie și ecografe, pentru a evalua rapid situația. Medicii sunt bine pregătiți pentru luarea deciziilor sub presiune, întrucât fiecare secundă contează. Un aspect important al medicinei de urgență este colaborarea eficientă între personalul cabinetului și stăpânii animalelor. Scopul este definit în sensul de a s obține informații relevante și a lua cele mai potrivite decizii terapeutice. De asemenea, cabinetul este echipat și pentru intervenții chirurgicale de urgență. În unele clinici veterinare există și opțiunea pentru spitalizare intensivă, în special pentru pacienții aflați în stare critică.
Conceptul primordial
Medicina veterinară de urgență este un pilon esențial al îngrijirii medical veterinare. Ea asigură șansa de supraviețuire și recuperare pentru animalele de companie în momentele cele mai dificile. Din fericire, MULTE situații de pot EVITA, dacă animalele sunt bine îngrijite. În peste 95% din cazurile sosite în urgență, situațiile care au determinat afecțiunile puteau fi ușor evitate. Un sistem de asigurări pentru accidente poate fi extrem de util pentru astfel de situații nedorite.
http://www.hermannvet.ro/trimiteri-urgente/
Principii de esență
Medicina veterinară de urgență intervine așadar în principalele situații care pun în pericol imediat viața sau sănătatea animalelor de companie. Printre cele mai frecvente cazuri se numără traumatismele. Aici ne gândim la: fracturi sau răni cauzate de accidente rutiere sau mușcături, intoxicații cu substanțe toxice, precum medicamente, produse chimice sau alimente interzise (de exemplu, ciocolată). Alte situații includ blocajele urinare la pisici, insuficiența respiratorie sau colapsul, hemoragiile severe, convulsiile și problemele cardiace acute. De asemenea, medicii veterinari de urgență gestionează distociile (dificultățile la fătare), șocurile anafilactice și deshidratarea severă, cauzată de boli infecțioase precum parvoviroza. În toate aceste cazuri, intervenția rapidă și precisă este esentiala pentru stabilizarea pacientului și prevenirea complicațiilor pe termen lung.
Prevenție – medicina veterinară de urgență
Pentru a evita accidentele sau bolile cronice previzibile, proprietarul unui animal de companie trebuie să asigure o dietă echilibrată și adecvată speciei, evitând alimentele nepotrivite. Este important să efectueze controale clinice veterinare regulate. Inclusiv să nu fie uitate vaccinările și deparazitările obligatorii, pentru a preveni afecțiunile comune și bolile infecțioase. În plus, un mediu sigur, fără obiecte periculoase sau acces la substanțe toxice, precum și supravegherea constantă în timpul plimbărilor, ajută la reducerea riscului de accidente.
Deși par măsuri comune, aparent lipsite de importnață, cu toate acestea, obiectivele mai sus prezentate vor ajuta proprietarii responsabili să își coordoneze acțiunile în seensul protejării animalelor preferate.
Pentru specialiști și studenți recomandăm următorul link: