Riscurile anesteziei la câini
Ce este anesteziologia?
Toate principile enumerate în acest articol sunt construite pentru a se evita riscurile anesteziei la câini. Anesteziologia reprezintă o ramură foarte importantă a științelor medicale. Ea are sarcina nu numai de a insensibiliza organismul la durere. Esențială este reglarea diferitelor funcții ale corpului în timpul intervențiilor chirurgicale. Este importantă și perioada imediat următoare operației. Există numeroase definiții și mai ales multiple tratate de anesteziologie, care însumează mii de pagini de cercetare. În zilele noastre clinicianul veterinar chirurg este și diagnostician și anesteziolog deopotrivă.
Oferim acest articol proprietarilor de câini de companie. Dar și studenților la medicină veterinară, medicilor veterinari clinicieni stagiari sau rezidenți. Și nu în ultimul rând colegilor camarazi de breaslă.
Să ne temem de anestezie?
În ultimii ani anestezia a oferit chirurgilor veterinari multiple forme de realizare a principalelor deziderate. Ne referim la sedarea pacienților, suprimarea durerii în timpul intervențiilor și revenirea la condițiile normale fiziologice. Nu uităm, mai ales, evitarea consecințelor ulterioare, în etapele postoperatorii.
Putem afirma, după mai bine de 25 de ani de practică în domeniul chirurgiei veterinare, faptul că în procent de 90% câinii operați au trecut cu bine peste intervențiile de mică, medie sau mare chirurgie. Cu toate acestea, propunem folosirea verbului ”trece” în sens tranzitiv cu înțelesul următor: a sări, a păși peste un obstacol, peste o barieră, pentru a ajunge dincolo sau de cealaltă parte.
Particularitățile riscurilor anesteziei la câini.
Nu există o anestezie asemănătoare cu alta, chiar și în situația în care avem doi câini de aceeași rasă, greutate, sex, dezvoltare corporală, vârstă și afecțiune. Câți pacienți există, tot atâtea manifestări particulare întâlnește chirurgul anestezist veterinar în realizarea procedurilor de chirurgie.
Așadar, da! Să ne temem totuși de anestezie, chiar dacă ea este o știință precisă, pentru că fiecare câine este o individualitate. Riscurile anesteziei la câini nu trebuie subestimate. Trecerea acestuia printr-o anestezie reprezentând o unicitate, din foarte multe puncte de vedere. A traversa o intervenție chirurgicală reprezintă o trecere printr-o multitudine de riscuri, dintre care cel anestezic însumează un procent considerabil.
Fiecare operație conține un risc, poartă un coeficient de nesiguranță, de instabilitate. Numai profesionalismul chirurgului veterinar anestezist nu este o condiție suficientă. Riscurile anesteziei la câini sunt și astăzi prezente. Să nu uităm că particularitățile pacienților impun adesea evoluții la limita trecerii între viață și moarte. Multe operații reușesc 100% din punct de vedere chirurgical, parcursul intervenției fiind impecabil. În schimb, obișnuim să discutăm despre cum s-a comportat pacientul în timpul anesteziei și după aceasta. Aici vom putea să identificăm o seamă de treceri succesive prin tărâmuri de risc variabile în intensitate și consecințe.
De ce există totuși un risc anestezic?
Întrebarea trebuie să primească o explicație clară. Riscurile anesteziei la câini există și trebuie înțelese științific. Din experiența ultimilor 25 de ani de practică în chirurgia câinelui de companie, am întâlnit o serie de exprimări care s-au desfășurat în afara așteptărilor. Adesea pacienții dezvoltau diferite crize datorită anesteziei, fenomene total atipice. Acestea erau exprimate ca raritate în literatura de specialitate, într-o unicitate evidentă. Se instalau astfel o serie de consecințe care în mod evident puteau duce în multe momente la intrarea în colaps cardio-respirator ireversibil.
Nu există așadar o anestezie 100% sigură, așa cum nici un anestezist clinician veterinar nu poate estima integral evoluția unui pacient pentru o intervenție chirurgicală. Ne referim atât la intrarea în anestezie, cât și pe parcursul acesteia și mai ales după operație, în etapele de trezire, de revenire.
Greșeli nu există, nu sunt posibile, pentru că alegerea anesteziei se face proporțional cu amploarea intervenției chirurgicale. Dozele sunt stabilite pe bază de greutate, rasă, vârstă, diferite afecțiuni existente la momentul respectiv, stare fiziologică și multe alte particularități. Însă, odată administrată procedura de anestezie, începe să se manifeste hazardul. Specificul fiecărui câine determină pentru fiecare operație realizată de chirurgul veterinar, tot atâtea filme ale trecerii prin anestezie. Evoluțiile sunt diferite de la minut la minut, cu particularități care descriu multe forme de manifestare ale comportamentului pacientului în timpul anesteziei. Astăzi, în ciuda evoluției științifice impresionante, anestezia rămâne un risc. Proprietarii câinilor aflați în preajma unei intervenții chirurgicale, trebuie să-l înțeleagă și să-l asimileze cu multă solidaritate.
Eșecul unei intervenții chirurgicale nu este un malpraxis
Chirurgia în patologia câinelui este un domeniu de frontieră. Situațiile contradictorii în care știința nu se suprapune cu realitatea sunt foarte frecvente. Succesul operațiilor se încadrează statistic în jurul unui coeficient de 70-73%. Asta însemnă că reușitele în patologia chirurgicală nu ating niciodată pragul de 100%. Există așadar câini care nu vor trece de momentul chirurgical. Fie intraoperator, fie postoperator sau în perioada imediat următoare intervenției de chirurgie.
Din păcate chirurgii nu pot estima anterior operației cum se vor distribui procentele de mai sus. Au existat câini trecuți de vârsta de 14 ani, cu o patologie complicată, cu o serie de constante hematologice ieșite din limitele normale. Aceștia s-au comportat impecabil în timpul intervenției chirurgicale, monitoarele de funcții vitale arătând permanent chirurgului valori excepționale. Dimpotrivă, am întâlnit cazuri în care câini tineri, cu o sănătate impecabilă, prezentați pentru o intervenție de mică sau medie chirurgie. Aceștia au intrat în șoc imediat după administrarea anesteziei, intraoperator sau postoperator la diferite distanțe. În cazul lor, consecințele încadrându-se în aceste situații în zone grave sau chiar imposibil de remediat, pacienții pierzându-și viața.
http://www.hermannvet.ro/chirurgie/
Informații esențiale privind riscurile anesteziei la câini
Chirurgia este astăzi o știință. La fel și anesteziologia. Se lucrează cu date clare, cu noțiuni medicale complexe și bine argumentate, descrise în mii de pagini în literatura științelor veterinare. Cu toate acestea, se intervine pe terenuri instabile, specifice. Considerăm fiecare câine un caz unic, cu o adaptabilitate unică la trecerea prin anestezie și actul chirurgical. După două decenii și jumătate de activitate în chirurgia câinelui, confirmăm dictonul ce afirmă că nu există boli, ci bolnavi!
Ce trebuie să cunoască proprietarul unui câine care urmează să treacă printr-o intervenție chirurgicală? Nimic mai mult decât faptul că a ajuns la un capăt de linie. Că orice altă metodă de vindecare nu mai este posibilă. Că se impune administrarea anesteziei, că pacientul urmează să traverseze mai multe etape de risc, unde riscul poate însemna chiar pierderea vieții.
Riscuri
Despre risc întreabă orice proprietar? Chirurgul nu are un răspuns ferm. Nu îi poate oferi garanții. Riscurile anesteziei la câini nu pot fi 100% eliminate. Așa cum am explicat în rândurile acestui articol, comportarea pacientului în timpul anesteziei și în etapele chirurgicale nu se poate anticipa. Astfel, se vor releva date concrete numai după încheierea intervenției chirurgicale. Și numai după trezirea pacientului și parcurgerea etapei postoperatorii în condiții corespunzătoare următoarele săptămâni. Apoi, se vor putea trage concluzii și se va putea descrie tipologia pacientului în fața provocării chirurgicale.
Pentru a practica domeniul chirurgiei canine, un specialist trece prin ani de pregătire, examene universitare și mii de pagini de studiu. Așadar, nu există chirurg care să opereze mai bine sau mai prost, cum la fel, nu există pilot în domeniul aviației, care să nu-și respecte clipă de clipă profesiunea. Excepțiile sunt de o raritate extremă, în ambele domenii menționate. Proprietarii câinelui trebuie să-și aleagă chirurgul, urmând să-l susțină categoric indiferent de rezultate. Domeniul chirurgiei este în fapt un amplu parcurs pe teritorii mereu necunoscute, specifice fiecărui câine în parte, în care navigația nu urmează întotdeauna căi previzibile.(pentru studenți și pecialiști accesați și un subiect colateral: https://wsava.org/global-guidelines/).
Chirurgii
Chirurgul este un pilot de excepție, care însă trebuie să navigheze în condiții de vreme extremă ți să aterizeze pe o pistă unde bate vântul foarte tare. Anestezia și chirurgia sunt domenii științifice clare, certe. Însă, câinii, ca pacienți, vor prezenta mereu fiecare în parte caracteristici unice, care îi fac potriviți, mediu potriviți sau incompatibili cu actul chirurgical. De aceea spunem cu multă responsabilitate faptul că eșecul în anestezie și chirurgie nu este considerat malpraxis în nici o situație, fără excepție.
Chirurgul acționează pentru a remedia ceea ce nici o altă ramură a medicinei nu a dat roade. Chirurgul intervine de exemplu în operații de mică chirurgie. Acestea, însă, se pot complica datorită anesteziei sau postoperator datorită blocării procesului de vindecare. De multe ori, din rațiuni care nu au legătură cu actul chirurgical. În altă abordare a realității, chirurgul intervine prin operații de medie și mare chirurgie, în tumori sau accidente grave, reușind minuni, datorită priceperii sale. Și mai ales, întotdeauna ca urmare a rezistenței integrale a câinelui la toate etapele ce cuprind anestezia. Enumerăm aici: procedurile chirurgicale, ieșirea din operație și trecerea cu bine a săptămânilor de convalescență.
Provocări
Din nefericire anestezia rămâne o provocare. În toți acești ani de practică în clinică s-au întâlnit constant, la câțiva ani, situații paradoxale. Pentru o sedare și analgezie (monitorizarea durerii) de rutină, cu doze minuscule față de dozele medii sau totale, necesare pentru proceduri de mare chirurgie. Un exemplu? Pentru suturi obișnuite după diferite tăieturi. Dozele foarte mici de anestezice, la câini de talie mare, rezistenți, au determinat reacții nedorite, unice, de o raritate extremă. Acestea au dus la diferite crize, imposibil de anticipat. Numai priceperea chirurgului asigurând ieșirea corespunzătoare a pacientului din acest context și revenirea la normal.
Dar așa cum am spus, aceste situații nu pot fi evitate, din nefericire. Explicăm acest lucru cu multă căldură, atât proprietarilor de câini, cât și medicilor chirurgi stagiari. Sunt exprimări rare, de frontieră, cu frecvențe la 3-4 ani, care se suprapun unor contexte chirurgicale rutinate. De regulă, 90% din câini trec cu bine, atât în anestezie, cât și în manoperele chirurgicale, urmând o refacere excepțională în zilele postoperatorii.
Ce reprezintă acordul pentru anestezie și intervenția chirurgicală?
”Acordul pentru anestezie și intervenție chirurgicală” se oferă în consens de către proprietarul câinelui către medicul chirurg, cu privire la orice anestezie sau operație, indiferent de complexitate. Proprietarul consimte faptul că înțelege riscurile anesteziei la câini. În anumite situații obișnuite, rutinate, care nu anticipează riscuri, în care statistic nu au existat probleme, există posibilitatea ca medicul chirurg să nu mai solicite acest acord. Cu toate acestea, apar constant la câțiva ani situații paradoxale. Pentru o sedare obișnuită unii câini au generat reacții negative ce puteau duce la complicații majore și deces. Astfel, ar fi bine, ca pentru orice situație care implică proceduri de anestezie și chirurgie, medicii clinicieni veterinari să solicite proprietarilor acordul pentru anestezie și chirurgie – în orice situație, indiferent de complexitate.
ACORDUL
Este în fapt o înțelegere, dar și o convenție cu caracter juridic. Această colaborare are o profundă relevanță etică socială. Ea este un model de evoluție superioară a relațiilor interumane în comunitățile moderne. Este un model de colaborare asumată. Prin aceasta medicul informează proprietarul câinelui (ce urmează a trece prin anestezie și chirurgie) asupra faptului că riscurile sunt procentual încadrate într-o anumită valoare.
În acest fel se asigură o concordanță, o potrivire în opinii și atitudini, în contextul în care masa imensă de cunoștințe clinice nu poate fi explicată celor care nu sunt medici. Aprobarea oferită de proprietarul câinelui către medicul chirurg se realizează într-un consens categoric. Acesta află că etapa de anestezie și cea de chirurgie pot eșua într-un anumit procent. Fără ca medicul să aibă o vină directă, chirurgia efectuată pe un teren anesteziat având riscuri imposibil de anticipat.
Semnarea acordului echivalează cu faptul că proprietarul câinelui a înțeles pe deplin ce urmează a se întreprinde din punct de vedere medical. Anestezia și chirurgia sunt proceduri purtătoare de reale pericole ce pot fi desfășurate pe o plajă exprimată în nuanțe imprevizibile.
Prin semnarea acestei înțelegeri, actul devine purtător de relevanță juridică, proprietarul angajându-se astfel că renunță în cazul unui eșec la a considera activitatea clinică a medicului anestezist și chirurg, drept un malpraxis. În consecință această renunțare conținând și abandonarea oricăror acțiuni ulterioare în instanță, în presă sau în alte forme de expresie publică.
SEMANTICĂ
Acest acord maturizează în elemente etice relația dintre proprietarul câinelui și medicul clinician anestezist și chirurg. Această semnătură stipulează o înțelegere deplin morală, într-un context medical veterinar în care anestezia și chirurgia urmează etape științifice absolute. Însă natura diferită a fiecărui pacient este determinată în definirea statistică a unor riscuri, printre care decesul pacientului nu este deloc unul neglijabil. Textul acordului conține și procentul de reușită estimat, cu privire la intervenția chirurgicală, precum și procentul de riscuri, intra și postoperator.
Proprietarii câinilor de companie primesc textul acordului anterior intervenției chirurgicale. Aceștia au timp suficient să înțeleagă textul acordului. Acesta este redactat cu multă căldură sufletească și rigoare profesională de către obiectivul clinic veterinar în care se va desfășura anestezia și intervenția chirurgicală. În urgențe, acesta este înmânat proprietarilor, care în câteva minute trebuie să se decidă. Din acest punct de vedere textul acestor acorduri este prezentat într-o redactare clară, simplă și deosebit de sinceră, în nuanțe absolute de profesionalism.
În plus, în toată etapa postoperatorie, câinele poate prezenta o serie de exprimări care practic nu au o relație directă cu intervenția chirurgicală. Acestea constituie manifestări de adaptare postoperatorie, care pot fi unice. În această situație, proprietarii trebuie să manifeste o solidaritate asumată cu medicul clinician care a acordat sprijinul chirurgical respectiv. Contextul acordului funcționează și în etapa ce urmează intervenției chirurgicale.
Acest acord garantează proprietarului câinelui de companie, faptul că medicii vor utiliza întreaga lor pricepere în a asigura desfășurarea anesteziei și a procedurilor chirurgicale. Acestea desigur în conformitate cu reglementările nobilei profesiuni și în plan egal cu evoluția științifică a domeniului. Proprietarii pot alege medicul în cauză sau după primirea acordului spre semnare, se pot orienta către ajutorul altui obiectiv clinic veterinar, în liberă decizie.
CONCLUZII
Acest acord este stipulat de către Colegiul Medicilor Veterinari din România. El este un mijloc general de comunicare între proprietarul animalului de companie și medicul clinician anestezist și chirurg, fiind utilizat pentru orice tip de intervenție chirurgicală. Modelul este cel aplicat în toate statele UE. Acest acord este solicitat proprietarilor ca un mijloc de atenționare asupra unor realități, care trebuie cunoscute înainte de orice intervenție chirurgicală.
În nici un caz solicitarea acordului nu este o metodă de confort pentru clinicianul veterinar. Dimpotrivă, reprezintă un mijloc etic de comunicare consensuală. Prin acesta, cele două părți se asigură de cunoașterea precisă a realității medicale. Acest acord se mai solicită și pentru alte proceduri clinice ce pot pune în pericol viața animalelor de companie.
Specia canină
În cazul câinilor ce urmează să treacă printr-o anestezie și diferite proceduri chirurgicale, proprietarii trebuie să cunoască, accepte și semneze faptul că vor exista neîndoielnic riscuri. Acestea au intensități diferite, care în majoritate vor fi depășite prin priceperea chirurgilor. Însă, odată cu realizarea anesteziei și a intervenției chirurgicale, pot să intervină pericole, dintre care unele grave, care nu vor putea fi depășite. Exprimarea acestora în etapa de anestezie, în cea de chirurgie propriu-zisă și în cea postoperatorie, în zilele și în săptămânile ce urmează impune încredere și colaborare sinceră între proprietar și medic, solidaritatea avându-și desigur importanța ei.
În cazurile care apar consecințe negative, medicul eliberează proprietarilor o scrisoare medicală. În aceasta sunt descrise riscurile întâlnite și se enumeră cauzele. Se oferă astfel proprietarilor posibilitatea, ca pe viitor să evite manopere de anestezie sau de chirurgie care pot pune în pericol viața pacienților.
Sperăm ca acest articol informativ va fi de folos iubitorilor câinilor de companie! Mai ales în contextul în care în mediul online se află puține noțiuni verificate, cu valoare medicală clară. Internetul oferă informații, însă mereu articolele medicilor clinicieni vor avea întâietate, într-o lume medicală care luptă pentru binele pacientului, mai presus de orice rațiuni comerciale!
(Acest text este o marcă informativă originală – © Copyright by ”Hermann VET” – enunțurile necesită citare)