Câinii șoselelor noastre
Încercăm să ne obișnuim cu prezența câinilor pe șosele, evident fără succes. Pe fiecare stradă, șosea, autostradă, observăm câini fără stăpân – abandonați, derutați, nemâncați – în parcări, în benzinării, în urban și extraurban, o imagine greu de asimilat, un fenomen imposibil de acceptat.
Toți acești câini au fost părăsiți, s-au născut fără stăpân sau pur și simplu trăiesc în stradă, cu acceptul ”proprietarilor” – așa cum observăm în special la țară, unde câinii sunt lăsați liberi.
Permanent în trafic observăm câini striviți pe asfalt, moment în care reflectarea în plan senzorial a scenei, produce în mintea omenească o reprezentare grotescă, de neconceput într-o lume pe care ne-o dorim civilizată.
Ca medici veterinari vedem o rezolvare rapidă în special prin implicarea Direcțiilor Sanitar Veterinare județene. Acestea ar putea introduce un post special, conceput pentru redresarea acestei situații. Astfel, doi medici veterinari pentru fiecare județ, ar susține un serviciu de identificare și preluare a câinilor șoselelor, urmărind în paralel o serie de alte aspecte colaterale fenomenului.
Acest program poate debuta cu doi medici, unul cu experiență și altul stagiar, urmând ca după șase luni, medicul cu experiență să se retragă, sosind în echipă un nou stagiar. În acest sistem, după un an se retrage medicul stagiar inițial, fluxul continuând prin rotirea continuă a câte unui stagiar la fiecare șase luni. În acest fel se transmite ștafeta la fiecare șase luni, lângă un medic deja format, sosind un nou medic stagiar.
În paralel, echipa de medici veterinari derulează și o activitate educativ-informativă, având prerogative de comunicare cu alte departamente ale autorităților de stat.
Echipa mobilă ar funcționa în cadrul departamentului de bunăstare și ar avea o misiune de identificare și ridicare a câinilor șoselelor – cu evaluarea completă a fiecărei situații în parte, mai ales acolo unde se pot identifica și cauzele fenomenului – abandon sau lăsarea voită a câinilor pe stradă.
Sperăm ca această propunere să fie bine primită de autoritățile medical veterinare, context în care medicul clinician de liberă practică se poate implica prin transmiterea unor informații eficiente, ca parte a unei foarte bune experiențe în domeniu. Vedem astfel implicarea medicilor urbani și rurali absolut necesară, atât în etapa premergătoare – de consultanță și organizare, cât și în cea ulterioară, de acțiune directă.
Câinii preluați vor primi îngrijire într-un adăpost privat, urmând a fi identificați prin microcip, vaccinați, deparazitați, tratați de afecțiuni în funcție de fiecare situație și apoi oferiți asociațiilor pentru adopție. Adăpostul privat poate deconta cheltuielile, fiind vorba de o activitate derulată în interesul societății.
Firmele care desfășoară activități de vânzare a produselor de tip Pet Shop – hrană și accesorii pentru animalele de companie, vor dona un procent din profit DSV-urilor, cu destinația către adăpostul privat acreditat. La fel vor proceda și saloanele pentru cosmetică pentru animale de companie. Iubitorii animalelor vor aprecia foarte mult acest lucru și vor fi încântați să achite un cost suplimentar pentru această cauză.
Astfel, întrega societate – medici veterinari de stat și privați, firme care își desfășoară activitatea în domeniul animalelor de companie, publicul ce deține un animal de companie, precum și alte instituții de stat și private – cu toții vor interveni în acestă chestiune delicată, demersul comun ducând în scurt timp la ameliorarea corespunzătoare a situației, urmând ca în viitor pe să nu mai regăsim câini abandonați pe străzile noastre.
În trafic, oamenii acceptă cu multă dificultate acest fenomen, câinele fiind un animal foarte îndrăgit, care nu merită această degradare. Câinii nu se pot orienta în traficul aglomerat, desfășurat la viteze mari, fiind repede loviți de autovehicule. Le este foame și în plus, duc o existență extremă, fiind nevoiți să supraviețuiască în condiții incompatibile cu biologia speciei din care fac parte.
Câinii își doresc un stăpân bun, mâncare și mai ales de afecțiune!