Chirurgia oncologică
Informatii generale
Ce este chirurgia oncologică? Există multe modalităţi de a aborda cancerul: radioterapia, chimioterapia, imunoterapia și chirurgia. Dintre acestea, chirurgia este forma cea mai veche şi cea mai frecvent utilizată. Medicul veterinar poate recomanda o interventie chirurgicală pentru eliminarea completă a unei tumori, îndepărtarea parţială sau realizarea biopsiei pentru obtinerea unui eşantion de ţesut tumoral. În toate cazurile, orice ţesut îndepărtat prin intervenţie chirurgicală este expediat la laborator pentru examinarea morfopatologică.
Rata de succes depinde de foarte mulţi factori. În municipiul Sibiu nu se utilizeaza radioterapia. La nivel national nu există date recente care să ateste utilizarea radioterapiei la animalele cu afectiuni tumorale. În cazurile de cancer situat în cavităţile corpului (toracică sau abdominală) nu se poate determina înainte de intervenţie dacă extirparea tumorii poate fi realizată în totalitate. În aceste situații, interventia chirurgicală este utilizată în scop explorator. Se poate decide extirparea tumorii sau numai realizarea unei biopsi.
http://www.hermannvet.ro/chirurgie/
Chirurgia oncologică – Anestezia
Majoritatea animalelor de companie supuse interventilor chirurgicale primesc anestezie generală. Se utilizează anestezice moderne şi sigure, iar pacienţii sunt monitorizați continuu. Protocoale de anestezie sunt adaptate individual pentru fiecare animal de companie în parte. Se iau în calcul starea de sănătate, vârsta, funcția hepatică, renală și cea cardiacă.
Recuperarea postoparatorie
Toate animalele resimt dureri uşoare şi disconfort după operatie. Se utilizează din primele ore analgezice. Fiecare tip de intervenție chirurgicală are setul propriu de complicații posibile. Nu toate aceste complicații potentiale sunt însă previzibile.
Măsuri postoperatorii.
În chirurgia oncologică acestea sunt extrem de diverse în functie de caz și vor fi discutate cu chirurgul veterinar în zilele urmatoare intervenției chirurgicale. Sunt situații în care tratamentul chirurgical este singura indicație, așa cum sunt și situații în care este nevoie de o terapie postoperatoare orientată desigur pentru fiecare caz în parte, în funcție de particularitați. Există și teste care se efexctuează la anumite intervale după operatie. Și aici variabilitatea este foarte mare, fiecare pacient evoluând într-un profil patologic particular.
În concluzie, în domeniul chirurgiei oncologice fiecare caz este mereu altul, șansele de reușită fiind și ele astfel estimate.
Pentru studenți și specialiști: https://vsso.org/