Hotel felin
Unde lăsăm pisica atunci când plecăm în vacanță?
Acasă sau hotel felin? Un principiu esențial trebuie explicat din start: pisicile nu preferă să-și părăsească locuința! Din acest punct începem să realizăm evaluările, oferind iubitorilor acestei minunate specii sfaturi argumentate științific.
Etologia este o ramură a biologiei moderne care studiază comportamentul, modul de viață al animalelor și plantelor din punctul de vedere al dinamicii lor. Ea urmărește interacțiunile dintre indivizi în cadrul aceleiași specii sau populații.
Pisicile suferă foarte mult atunci când le este tulburat mediul în care s-au adaptat. Orice tendință de acceptare a ideii de pensiune felină sau hotel felin este eronată!
Hotel felin?
Îmbarcată pentru a fi lăsată la pensiune, pisica suferă cumplite transformări în plan psihologic. Există astăzi numeroase studii științifice prin care s-a descifrat comportamentul pisicilor de companie.
”Din datele noastre vedem că un număr surprinzător de proprietari raportează probleme de comportament moderate până la severe la o pisică atunci când este separată de proprietar.” – ne transmite James A. Serpell. Acesta profesor de Etică și bunăstare a animalelor la Universitatea din Pennsylvania. Tot acolo predă la Facultatea de Medicină Veterinară disciplina de Etică veterinară, cursul de Comportament și bunăstarea animalelor, precum și interacțiunile dintre om și animal.
U.S. National Institutes of Health’s National Library of Medicine (NIH/NLM) (https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5568325/)
Odată lăsată la pensiune pisica se consideră abandonată. Hotel felin vs. acasă. Trebuie să devenim conștienți asupra faptului că indiferent de îngrijirea pe care o va primi acolo, ea nu știe că proprietarii se vor întoarce să o aducă acasă. Primele ore în pensiune vor fi extrem de dificile din foarte multe puncte de vedere. Odată readusă acasă, după intervalul de vacanță al proprietarilor, pisica nu o să mai fie niciodată ceea ce era înainte de această experiență.
În concluzie, sfatul specialiștilor este unanim: când plecați în vacanță lăsați pisica acasă, urmând și indicațiile expuse în continuare în această prezentare.
Sfaturi pentru o vacanță de 2-3 zile sau de 2-3 săptămâni
1). Dozatoarele de apă sunt absolut necesare, mai ales în lunile mai calde, pisica având astfel acces la apă de băut în orice moment.
2). Hrănitorul automat pentru pisici, conferă siguranță și acces nelimitat la hrană.
3). Închideți ușile la camerele unde nu doriți ca pisica să aibă acces. La ușile pe care vreți să le lăsați deschise, folosiți obiecte grele care să nu permită închiderea accidentală a ușii, cât sunteți plecați.
4). Strângeți cablurile electrice aflate în zonele accesibile, sau decuplați-le de la energia electrică.
5). Scoateți veiozele din priză și în plus deșurubați becurile.
6). Lăsați o lumină sau două, aprinse strategic – ideal fiind să aveți un programator. Astfel oferiți casei o senzație de locuit și ajutați pisica să simtă că totul este normal.
7). Fondul sonor al unui post de radio reprezintă o modalitate ușoară de a vă ajuta pisica să nu se simtă singură. Lăsați radioul pornit la volum scăzut în timp ce sunteți plecați. Alegeți un post de radio plăcut, care are mai multe conversații decât muzică, astfel încât pisica dvs. să poată auzi oameni obișnuiți vorbind toată ziua,. Ea va fi ajutată astfel să se simtă ca și cum ar face parte din familie, în ciuda faptului că este singură.
8). Lăsați accesibile jucăriile preferate ale pisicii și în plus, favorizați accesul acesteia la o fereastră. Multe pisici iubesc să petreacă ore în șir privind pe fereastră. Atenție cu ferestrele lăsate deschise pe verticală, pisica poate rămâne blocată acolo, consecințele putând fi foarte grave.
9). Discutați cu un prieten să vină acasă o dată sau de două ori pe zi. Lăsarea unei pisici singure poate fi potrivită pentru o scurtă călătorie de 2 sau 3 zile. Însă lăsarea pisicilor singure timp de 2-3 săptămâni nu este o idee bună. În concluzie, dacă pisica rămasă singura acasă va fi vizitată o dată sau de două ori pe zi. În serii de câte un sfert de oră de către o persoană apropiată familiei. Atunci lucrurile pot fi considerate rezolvate!
10). Nu uitați de mâncarea preferată, care trebuie administrată întotdeauna proaspătă și achiziționată în preajma plecării.
CONCLUZII – acasă sau hotelul felin?
Cercetând amănunțit această temă, proprietarul unei pisici de companie se vede plasat între două opțiuni. Fie să transporte pisica la o pensiune felină, fie să o lase acasă. În locuință ca ruga un prieten să o viziteze, dacă plecarea în vacanță durează mai mult de 3 zile.
Proprietarii evaluează concret latura palpabilă a situației și decid observând desfășurarea acestei problematici în timp și în spațiu. Constată că există pensiuni feline, că trăim în modernitate. În consecință de ce să nu apeleze și ei la aceste beneficii ale dezvoltării contemporane?
În realitate însă, numai medicii veterinari dețin cunoștințe specifice la nivel universitar în ceea ce privește etologia și psihologia felină. Aceștia, așadar, pot să decidă într-o astfel de conjunctură mult mai bine, având la îndemână toate aspectele sub care se prezintă această problemă. Medicii reușesc astfel să analizeze mai clar situația, având toate datele necesare. (http://www.hermannvet.ro/etologie/)
Parcurgând acest articol, iubitorii de pisici înțeleg clar faptul că în cazul pisicilor domestice de orice rasă, din toate punctele de vedere este mult mai bine ca acestea să rămână acasă. Când proprietarii pleacă în vacanță, fie pentru 2-3 zile, fie pentru 2-3 săptămâni – aceștia vor urma sfaturile expuse mai sus, cu multă responsabilitate.