Sterilizarea cățelelor – beneficii și riscuri
Cum alegem momentul optim pentru sterilizarea cățelelor?
Referindu-ne la sterilizarea cățelelor – beneficii și riscuri, multă vreme specialiștii în științe veterinare au sugerat operația la vârste fragede, înainte de șase luni. În sterilizarea cățelelor s-a urmărit astfel realizarea operației anterior instalării primului ciclu de călduri. Așadar, intervenția chirurgicală se realiza înainte de maturizarea reproductivă a femelei. La această vârstă operația era efectuată mai facil și nu mai apăreau complicații. În ultimul timp însă, studiile arată că este la fel de important să așteptăm dezvoltarea completă a cățelei. S-a sugerat o perioadă de așteptare înainte de a se efectua această intervenție chirurgicală, mai ales la rasele mari.
Opiniile sunt foarte diferite în așa fel încât alegerea momentului optim pentru efectuarea operației rămâne o decizie a medicului veterinar. Acesta va ține cont de mărimea rasei, stilul de viață al cățelei și condițiile de întreținere. Se evaluează și multe alte detalii, care sunt particulare fiecărei femele. (http://www.hermannvet.ro/castrare/)
La ce vârstă se instalează maturitatea sexuală?
Primele semne de călduri apar între șase luni și nouă-zece luni și se manifestă prin creșterea în dimensiune a vulvei. Urmează o perioadă cu eliminare timp de două săptămâni a unor picături de sânge și o modificare evidentă a comportamentului. Astfel, femela în călduri va fi detectată de masculii reproducători chiar de la câțiva kilometri distanță.
În timpul căldurilor sterilizarea cățelelor este nerecomandată. Există o fragilitate vasculare în regiunea anatomică vizată. Evităm în acest fel riscul real de hemoragie internă. Excepția este acceptată cu riscurile de rigoare în orice urgență care poate pune în pericol viața cățelușei.
Acest lucru se datorează faptului că există o șansă crescută de sângerare sau ruptură a țesuturilor în timpul intervenției chirurgicale. În plus se prelungește adesea operația, crescând potențial riscul anestezic. Sterilizarea în timpul perioadei de diestru poate duce la fluctuații rapide ale nivelului hormonal. Mai ales dacă femela se confruntă cu o gestație falsă, Acest lucru poate instala o stare prelungită și chiar persistentă de gestația falsă, care poate fi greu de remediat. (Diestru reprezintă maximul de expresie reproductivă, iar anestru perioada de repaus sexual).
Rasele mici sunt de regulă mai precoce, în timp ce la rasele mari căldurile pot apărea târziu, uneori după vârsta de 12 luni. Pentru anumite rase mari de câini, sterilizarea timpurie poate avea un risc crescut de apariție a unor boli ortopedice. În plus pot aăprea multiple tipuri de cancer și crește riscul de incontinență urinară precoce.
Există riscul instalării în timp a unor maladii tumorale la femelele nesterilizate?
Proprietarii trebuie să cunoască faptul că după ce trece prin călduri, o cățelușă se modifică ireversibil din punct de vedere structural. Aceasta avansează către starea de maturitate reproducătoare. În aceste condiții, în mod evident sterilizarea cățelelor devine complexă, implicând deschiderea cavității abdominale. Operația urmărește de fapt extragerea întregii piese anatomice reprezentată de uter și ovar.
Așadar, din punct de vedere științific, beneficiile operației de sterilizare pot fi luate în considerare numai atunci când intervenția chirurgicală se realizează înainte de instalarea maturității reproductive. În această situație în într-adevăr se pot elimina riscurile dezvoltării peste timp a cancerului de glandă mamară (adenocarcinom mamar) și a piometrului. Piometru este o infecție cu manifestare predominant uterină ce evoluează cu cervix închis sau deschis. Uneori boala este lipsită de vizibilitate pentru proprietar, de multe ori cu evoluție continuă. Odată diagnosticată, afecțiunea necesită intervenție chirurgicală de urgență, întreg ansamblul patologic punând în pericol viața cățelușei.
Sterilizarea cățelelor – opinii medicale
Astăzi trăim într-o lume a informației aflate la îndemână, descoperită uneori mult prea facil și în condiții lipsite de posibilitatea unei verificări științifice a ideilor răspândite online. Ne referim și la informațiile vehiculate verbal în mediile proprietarilor animalelor de companie sau cele ale medicilor veterinari. Din păcate, multă informație se perpetuează din auzite, context în care am decis să publicăm acest articol asumat științific.
Proprietarii animalelor de companie trebuie să știe că pentru moment, sterilizarea cățelelor are un titlu cu totul provizoriu. Deocamdată corpul clinicienilor veterinari folosește această metodă chirurgicală pentru combaterea reproducerii nedorite. Astfel, uneori, din rațiuni comerciale, s-au definit și ”avantaje”, care însă conceptual evaluate nu pot descrie în mod categoric numai beneficii. În fapt, se dorește mai mult o existență civilizată a omului modern alături de câine.
Cu siguranță viitorul va aduce schimbări de mentalitate evidente, atât din partea publicului ce deține o femelă din specia câinelui domestic, cât și a medicilor veterinari. Cu siguranță aceștia vor avea la dispoziție și alte metode, mult mai potrivite pentru a stabiliza reproducția femelelor. Așteptăm așadar noi auspicii de siguranță și o reală repartiție a beneficiilor pentru cățelușe. Totul se bazează pe aplicarea rezultateor provenite din domeniul cercetării avansate.
Astăzi, această procedură trebuie înțeleasă de public în limitele sale, care sunt evidente. Extragerea chirurgicală a piesei anatomice reproducătoare (uter-ovare) din organismul femelei, produce efecte chiar de a doua zi. Așadar, în această intervenție nu se află o singură latură – numai cea a beneficiilor. Există în mod evident o plajă a confortului obținut de proprietarii animalelor. Aceștia se văd eliberați de problemele legate de reproducerea cățelei. În ecuația: beneficii și riscuri, avantajele sunt evidente, însă ascund și riscuri care de regulă sunt ignorate.
Beneficii și riscuri
Enumerăm o serie de beneficii. În primul rând evitarea apariției unor maladii grave (piometru, cancer ovarian, cancer uterin). Pentru cancerul mamar sterilizarea este benefică, însă numai dacă intervenția este realizată înainte de primul ciclu de călduri. De asemenea se poate evita pseudo-gestația însoțită de lactație falsă. Dar și gestația nedorită și în plus se obține un confort suplimentar pentru stăpâni. Aceștia nu mai trăiesc deranjul ciclurilor desfășurate la fiecare interval de șase-opt luni. Dispar și masculi adunați în jurul femelei.
Riscurile precum și consecințele negative ale sterilizării chirurgicale prin ovariohisterectomie (eliminarea uterului și a ovarelor) sunt prezente și trebuie puse în balanța decizională, Acestea trebuie explicate proprietarilor. Intervenția chirurgicală implică riscurile anesteziei împreună cu restul complicațiilor asociate acesteia. Trebuie să admitem și o mențiune. În actuala etapă de evoluție a chirurgiei veterinare și mai ales în cazul realizării acestei intervenții la animale tinere și sănătoase, inconvenientele ar trebui să fie mult reduse.
Apariția peste timp a incontinenței urinare cuprinde în special femelele sterilizate. Statistică în comparativ cu cele la care nu s-a efectuat această operație și în special este întâlnită la rasele mari și la femelele sterilizate înainte de vârsta de șase luni. Menționăm că afecțiunea poate fi tratată medicamentos de către medicii care au realizat intervenția, în cazul în care nu există erori chirurgicale.
În realitate, statistic vorbind, înglobând în această evaluare toate tipurile de cancer care pot afecta o femelă în cursul vieții sale, vom constata faptul că instalarea acestora ca maladii oncologice radicale este mult mai frecventă la femelele sterilizate, decât la cele care nu s-a realizat intervenția.
Pentru specialiști – consultați link-ul de mai jos.
Perspective
În cercurile științifice elitiste ale medicinei veterinare mondiale și în rândul medicilor clinicieni structurați în criteriile gândirii medicale etice se discută constant această problematică, căutându-se soluții noi care să înlocuiască actuala metodă chirurgicală, care va rămâne o soluție rapidă pentru situații ce vor solicita intervenții de moment, utile comunităților umane.
A deține acasă masculul și femela, care să se împerecheze natural și fără riscul unei gestații nedorite, constituie singurul concept pe care umanitatea îl datorează câinelui, în mod evident cel mai apropiat companion animal din preajma omului alături de pisică.
Imaginarea unor metode de utilizare și dezvoltare a unui sterilet, alături de o medicație noninvazivă specifică, pot reprezenta puncte solide de plecare în rezolvarea acestor situații medicale, în mod științific, ținându-se cont de un principiu simplu: omul trebuie să accepte să decidă în primul rând în avantajul câinelui.
Odată cu trecerea civilizației noastre în noi concepte ale evoluție sale, suntem siguri că treptat își vor face apariția metode noi de contracepție la specia câinelui domestic.
Concluzii și sfaturi
Cercetările în domeniul disciplinei de obstetrică și ginecologie canină se bazează foarte mult pe abordări statistice, urmate de aprofundări științifice ample. Așadar, unde încadrăm titlul: sterilizarea cățelelor – beneficii și risucuri? Rezultatele ne arată că fiecare femelă este o entitate cu evoluție particulară, mai ales la această specie domestică, unde variabilitatea de forme și greutăți este nelimitată, spre deosebire de pisica domestică, unde indivizii se încadrează în limite de forme și gabarit mult mai echilibrate.
Ideal ar fi să permitem femelelor să se dezvolte cât mai mult, însă în același timp să le sterilizăm înainte de primul ciclu de călduri – dacă dorim să ținem cont de evitarea apariției peste timp a diferitelor maladii oncologice care pot cuprinde uterul, ovarele sau glanda mamară. Foarte greu este însă să anticipăm exact vârsta apariției primului ciclu – aici elementele de apreciere fiind desfășurate pe foarte multe criterii: rasă, dimensiune, situația de linie genetică, informații despre mamă și multe altele.
Așadar, sterilizarea realizată la cățele după apariția primului ciclu, nu mai garantează prevenția cancerului mamar, chiar dacă metoda este garantată în anumite conjuncturi. De asemenea, sterilizarea înainte de apariția primului ciclu de călduri tot nu exclude în totalitate apariția cancerului mamar, deoarece există și alți factori implicați (genetici, toxici și alte cauze.)
Cel mai bun sfat este acela de a se interpreta în mod particular fiecare caz, printr-un dialog deschis cu medicii veterinari clinicieni, urmând dictonul lui Hipocrate: ”Nu există boli, ci bolnavi!”