Medicină generală

EXAMENE ANUALE DE SĂNĂTATE

Animalele de companie îmbătrânesc mai repede decât oamenii. De exemplu câinii sunt deja seniori la șapte ani, în timp ce după zece ani observăm instalarea profilurilor geriatrice. Și bolile evoluează mult mai rapid, motiv pentru care am pus la punct o serie de examene anuale, care ne ajută să detectăm la timp anumite patologii, înainte ca acestea să devină imposibil de monitorizat.

Cu ocazia vizitelor la cabinetul veterinar veți avea ocazia să discutați cu medicii despre evoluția stării de sănătate în perspectiva următorilor ani, putând să puneți întrebări despre orice afecțiune bănuită. Rețineți din timp orice manifestări ale animalului de companie: vărsături, diaree, tuse, creștere sau scădere în greutate, sete excesivă, modificări de comportament, agresivitate – și comunicați-le la cabinet în timpul consultației.

DEPARAZITAREA INTERNĂ

Deparazitarea constituie o procedura medicală esențială în îngrijirea oferită animalelor de companie la cabinetul veterinar. Mai bine de 80% dintre pisoi și căței se nasc cu diferite boli parazitare, care netratate la timp pot duce la slăbirea sistemului imunitar și apariția unor deprecieri (grave sau chiar ireversibile) ale stării generale de sănătate, adesea cu implicații negative în dezvoltarea corporală normală.

În criteriile medicinei preventive mai amintim și faptul că o parte din parazitozele animalelor de companie sunt în fapt boli zoonotice, cu transmitere de la animal la om. Din acest motiv se solicită proprietarilor o probă de scaun, care v-a fi mai apoi analizată corespunzător prin metodele moderne ale laboratorului de parazitologie existent în cabinet. Un răspuns detaliat este oferit proprietarilor animalelor de companie a doua zi, urmând ca deparazitarea să fie armonizată în funcție de rezultatele obținute la examenul de laborator.

VACCINAREA ANIMALELOR DE COMPANIE

Vaccinarea puilor previne răspândirea celor mai frecvente boli infecțioase. Vaccinarea este o obligaţie a fiecărui proprietar responsabil. În fiecare localitate din ţară sau din UE, medicii veterinari utilizează anumite scheme de vaccinare şi produse biologice (vaccinuri) potrivite fiecărei situaţii. De aceea nu există o schemă unică de vaccinare, medicul veterinar stabilind atât schema cât şi tipul de vaccin în aşa fel încât puii (câine, pisică) să realizeze imunități solide. Este foarte important ca mama puilor să fie vaccinată corespunzător, existând posibilitatea transmiterii către pui încă din perioada alăptării a unor anticorpi eficienţi. În perioada vaccinării, puii nu se pot apăra împotriva bolilor infecțioase, cu toate că primesc vaccinurile corespunzător. În această perioadă şi cel puţin trei săptămâni după administrarea ultimului vaccin, anticorpii se formează şi devin activi. De aceea trebuie să respectăm măsurile de izolare eficiente, luând în calcul faptul că în orașele din ţara noastră există episoade active de boli infecțioase. Până la vârsta de 8 luni animalele tinere (câini, pisici) se află într-o zonă de risc, chiar şi în situaţia în care primesc vaccinurile în mod corespunzător. Nu orice pui realizează o imunitate eficientă în urma vaccinării. Însă după vârsta de opt luni sau un an animalele corect vaccinate dezvoltată o imunitate suficientă pentru a se apăra de bolile infecțioase pentru care au fost imunizate.

FARMACIE VETERINARĂ

După absolvirea Facultății de Medicină Veterinară din București și obținerea licenței în medicină veterinară, medicii cabinetului au obținut o altă licență, urmând studii postuniversitare în specializarea ”Clinică și farmacie – animale de companie” tot în București. Astfel, la cabinet există disponibile toate medicamentele necesare actului terapeutic: medicamente pentru terapii în domeniile clinice abordate, medicații preparate în cabinet – pentru diferite afecțiuni, diete veterinare  utile anumitor patologii precum și majoritatea medicamentelor ce nu necesită prescripție. Pentru situații speciale, după evaluarea pacientului se eliberează o prescripție care vă este utilă pentru a obține un anumit medicament din piața internă de produse medicamentoase necesare animalelor de companie.

STOMATOLOGIE

Se estimează că 80% dintre animalele de companie prezintă stadiile inițiale ale bolii paradontale începând cu vârsta de 3 ani. Din acest motiv examenele dentare bianuale și igiena permanentă a dinților, precum și administrarea terapiilor de prevenție constituie obiective importante pentru orice proprietar responsabil.

Animalele de companie cu o bună igienă orală tind să trăiască cu 2 până la 4 ani mai mult decât animalele la care este neglijată îngrijirea dentară. În timp, odată cu trecerea anilor, atunci când este lăsată netratată,  boala parodontală (care este o afecțiune care se poate elimina prin prevenție) poate produce afecțiuni cardiace, infecții renale, infecții hepatice sau accidente vasculare cerebrale.

Calea Cisnădiei, Cartierul Arhitecților, Nr. 111

Informații generale 0737 025 210

www.hermannvet.ro

Hermannvet

   L-V: 14:00-18:00    S: 08:00-12:00   D: închis

© www.hermannvet.ro  |  SC HERMANNVET SRL 9538764