Medicina preventivă

medicină preventivăViitorul apartine prevenirii bolilor !

Conceptul de medicină preventivă apare pentru prima dată în „Tratamente” și în „Tratamentul Bolilor Acute” –  în care Hippocrate discută influența unor factori asupra stării de sănătate, precum:  vârsta, regimul alimentar, modul de viață și clima. Nu mai încape nici o îndoială că medicina veterinară modernă va deveni din ce în ce mai mult preventivă, îndreptându-se spre o medicină a animalului sănătos –  fără să neglijeze nicidecum marile ei obligaţii terapeutice, de a vindeca şi recupera pacientul bolnav.

În medicina veterinară preventivă aplicăm deja mijloace eficiente încă din primele momente ale conceperii vieții: mota şi gestaţia corespunzatoare. După fătare puii primesc o îngrijire anume, pentru ca viitoarea fiinţă să se dezvolte eficient. Amintim  şi  bolile renale la motani, de bolile metabolice la câini si pisici ( Obezitatea și diabetul).

Medicina internă veterinară urmareşte prevenirea bolilor degenerative grave: boli cardiovasculare, reumatismul sau afecţiunile osteoarticulare inflamatorii degenerative. Discutăm  şi de profilaxia prin vaccinare eficientă. Nu în ultimul rând abordăm de pe principii preventive noţiunile de nutritie si metabolism.

În medicina veterinară a animalelor de companie, elementele de medicină  preventivă aplicate la timp dau rezultate formidabile.  Să nu uităm faptul că un câine trăieşte în medie 11-16 ani, iar o pisică 12-18 ani. Perioada nu este lungă – comparativ cu viaţa omului, însă dacă aplicăm aceste principiile medicinei preventive la timp, ferim animalul nostru de companie de boli grave şi stări patologice complexe, ce necesită tratamente lungi şi generează în timp un prognstic negativ.

De unde putem începe să aplicăm medicina preventivă la câine? Simplu! Niciodată să nu ținem un singur pui, ci minimum doi, precum niciodată să nu avem acasă un singur câine, ci minim doi, trei fiind prima cifră ideală. Exemplele pot fi multiple, însă nu încheiem această prezentară lăsând felinele în afara temei. Să ne gândim așadar la faptul că nu este bine să ținem în apartament un cotoi cu gândul că într-o zi, când o să înceapă să marcheze prin casă, vom merge să-l castrăm. Putem în schimb să avem în apartamentele urbane o pisică femelă, sterilizată, care se adaptează mult mai bine, trecând fără consecințe grave peste procedura chirurgicală. [4].

Medicina veterinară preventivă mai înseamnă și alte domenii de abordare, perecum:  epidemiologie;  sistemul ”One Health”; impactul economic generat de bolile epidemice și endemice zoonotice; măsuri științifice de control și tehnici pentru eradicarea bolilor și infecțiilor;  relațiile dintre medicina veterinară, sănătatea umană, sistemele de producție animală și mediu; dezvoltarea a noi tehnici și proceduri specifice în sistemele de supraveghere și diagnosticare a bolilor zoonotice – subiecte complexe care fac obiectul preocupării medicilor veterinari în sesiuni științifice desfășurate în afara activității din clinică.

(Copyright by ”Hermann VET” – conceptul [4] necesită citare)



Calea Cisnădiei, Cartierul Arhitecților, Nr. 111

Informații generale 0737 025 210

www.hermannvet.ro

Hermannvet

   L-V: 14:00-18:00    S: 08:00-12:00   D: închis

© www.hermannvet.ro  |  SC HERMANNVET SRL 9538764